Élet-Stílus
Fekvotamasz(960x640).jpg (Fekvőtámasz)

Fekvőtámasz az erő titka?

batyi-zoltan
batyi-zoltan

2013. 09. 10. 10:00

Nincs olyan férfi, akinek az életben legalább egyszer fel ne tették volna a kérdést: hány fekvőtámaszt tudsz megcsinálni? Az erő, az állóképesség „jelképe” ez ősi idők óta.

Fekvőtámasszal mérték (mérik…) az erőt az iskolai tornaórán éppen úgy, mit ahogyhadseregben, netán a rendőrök fizikai tesztje során. De számtalanszor szerepel afekvőtámasz fogadások tétjeként (Ki a legény a gáton, ha én nem..?), és az edzők is ajánlják ezt a gyakorlatot, ha tanítványuk „kondiját” szeretnék egy szinttel magasabbra emelni.

Ahogy a láb mindig kéznél van a futáshoz, úgy a fekvőtámasz is szinte bárhol gyakorolható, nem kell hozzá konditerem, különleges gép, edzőruha.

Sok izmot megdolgoztat

De mégis, miért olyan jó gyakorlat ez? – kérdeztük állandó szakértőnket, Lajkó Krisztián fitneszedzőt.

– A fekvőtámasz: alapjába véve egy gimnasztikai szakkifejezés, amely az alapformájú gyakorlat kiinduló helyzetére utal. Minden esetben a test a támaszpont fölött helyezkedik el. A széles fekvőtámaszban végzett karhajlítás és nyújtás, az alapgyakorlat (azért nevezzük alapnak, mert a test több izomzatát is megdolgoztatja) elsősorban kezdőszinten alkalmazható nagy hatékonysággal. Ez elsősorban a nagy mellizmot, a deltaizom elülső részét, a tricepszet, a has izomzatát, a farizmot, a mély hasizmokat dolgoztatja meg, de a test többi izma is aktívan részt vesz a támaszhelyzetben való munkavégzésben.

Ez igazán jól hangzik, de vajon hogyan kell szabályos végrehajtani ahhoz, hogy a több izomra vágyó pár hét múlva érezze: valóban erősebb is lett? – kérdeztem.

– A feladat kiinduló helyzetében a gyakorlatot végző helyezkedjen le a talajra fekvőtámaszban, széles kartámasszal, ujjai előre nézzenek. Teste a tarkótól a sarkáig egyenest alkosson. A karhajlítással süllyessze mellkasát a talaj felé. A mozgás alatt könyökei kifelé mozogjanak! Lassan nyomja vissza magát a kiinduló helyzetbe, majd ismételjen. Hiba, ha a gyakorlat végrehajtása során a csípőjét túl leereszti vagy túl kiemeli, vagy ha az edzést végző nem nem hajlítja be, esetleg nem nyújtja ki teljesen a kezét, mert ezzel rontja a hatásfokát a gyakorlatnak.

Kezdőknek könnyített változatban

Léteznek könnyített változatok, ahol a testsúly emelésével hajtják végre a gyakorlatot. A  falfekvőtámasznál a karok a padló szintjétől feljebb támaszkodnak mondjuk bordásfalra, labdára, padra. Minél magasabban van a kartámaszunk, annál könnyebb a végrehajtás. Azzal, hogy változtatunk a támasz szélességén, kartartás változtatásával, könyék szögének módosításával, esetleg eszköz segítségével, végezzük a feladatott, minden változat során más- más izom, izomrost  dolgozik hatékonyabban.

– Persze, ha valaki úgy érzi, neki az alapgyakorlat már túl könnyű, lehet növelni a terhelést – mondta el Krisztián. – Lehetséges nehezítés, ha egy kis dinamikát csempészünk a feladat kivitelezésébe. A könyök ízület kiegyenesítése során a plusz dinamikai erőt kifejteni ahhoz, hogy a kezek néhány centiméterrel felemelkedjenek a padlótól. Még erősebben elrugaszkodva a padlótól, a tapsolás esetleg fülérintés is lehetséges a levegőben töltött fázisban. Létezik egykezes fekvőtámasz is, a másik kéz a hát mögött, tarkóra tartással, illetve a kétkezes fekvőtámaszon belül is nehezítés lehet, ha nem mindegyik ujj érinti a talajt. Ez a küzdősportokban bevett gyakorlat.

Mindig magasabbra?

Nehezítésnek számít továbbá, ha a lábakat nem a talajszinten, hanem egy magasabb helyen tartjuk (zsámoly, ágy, stb…), ám kezek a talajon maradnak. Ha az egyik kezünket kissé előre, a másikat kissé hátra helyezzük, a tricepszet is erősíthetjük fekvőtámaszokkal. A mellizom formálására a széles, illetve szűk kéztávolsággal végzett fekvőtámaszok alkalmasak. Érdekes még az a fekvőtámasz, amelynél a föld felé való közeledés során a térdünket a könyökünkhöz emeljük.
A fekvőtámaszok egyik legnehezebb nyomásfajtája a kézenállásból nyomás. A nehéz kivitelezés miatt szükséges a jó egyensúly, vagy egy esetleges segítőtárs. Ennek ellenére egyedül is kivitelezhető eleinte falnál későbbiekben ha már megerősödött a válla és begyakorlott a függőleges támaszhelyzet már meg lehet kísérelni kézenállásban. Eleinte javaslom, hogy csak félig eressze le a testét nehogy sérüléshez vezessen a testedzés. Sajnos sok esetben látom, hogy az edzőteremben mindenféle plusz terhet tesznek a testre az erő növelése elérésére. Én személy szerint nem javaslom, sőt rendkívül sérülésveszélyesnek tartom. Ezt a kivitelezési formát hagyjuk meg a börtönfilmek szereplőinek inkább keressünk más nehezítési variációt.

– Mindenek előtt kérném a fekvőtámaszozókat, hogy elsősorban a szabályos, biztonságos kivitelezést tartsa szem előtt. Ha ezt a tanácsot megfogadják, ez a remek gyakorlat gyorsan és hatékonyan javítja erőnlétünket és alakunkat is – összegeztefekvőtámasz leckéjét Lajkó Krisztián.

Akit érdekelnek mindemellett a leghatékonyabbnak értékelt hasizom gyakorlatok is, ide kattintva könnyű szerrel informálódhat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.