Élet-Stílus

Fekvőtámasz az erő titka?

Fekvotamasz(960x640).jpg (Fekvőtámasz)
Fekvotamasz(960x640).jpg (Fekvőtámasz)
Nincs olyan férfi, akinek az életben legalább egyszer fel ne tették volna a kérdést: hány fekvőtámaszt tudsz megcsinálni? Az erő, az állóképesség „jelképe” ez ősi idők óta.

Fekvőtámasszal mérték (mérik…) az erőt az iskolai tornaórán éppen úgy, mit ahogyhadseregben, netán a rendőrök fizikai tesztje során. De számtalanszor szerepel afekvőtámasz fogadások tétjeként (Ki a legény a gáton, ha én nem..?), és az edzők is ajánlják ezt a gyakorlatot, ha tanítványuk „kondiját” szeretnék egy szinttel magasabbra emelni.

Ahogy a láb mindig kéznél van a futáshoz, úgy a fekvőtámasz is szinte bárhol gyakorolható, nem kell hozzá konditerem, különleges gép, edzőruha.

Sok izmot megdolgoztat

De mégis, miért olyan jó gyakorlat ez? – kérdeztük állandó szakértőnket, Lajkó Krisztián fitneszedzőt.

– A fekvőtámasz: alapjába véve egy gimnasztikai szakkifejezés, amely az alapformájú gyakorlat kiinduló helyzetére utal. Minden esetben a test a támaszpont fölött helyezkedik el. A széles fekvőtámaszban végzett karhajlítás és nyújtás, az alapgyakorlat (azért nevezzük alapnak, mert a test több izomzatát is megdolgoztatja) elsősorban kezdőszinten alkalmazható nagy hatékonysággal. Ez elsősorban a nagy mellizmot, a deltaizom elülső részét, a tricepszet, a has izomzatát, a farizmot, a mély hasizmokat dolgoztatja meg, de a test többi izma is aktívan részt vesz a támaszhelyzetben való munkavégzésben.

Ez igazán jól hangzik, de vajon hogyan kell szabályos végrehajtani ahhoz, hogy a több izomra vágyó pár hét múlva érezze: valóban erősebb is lett? – kérdeztem.

– A feladat kiinduló helyzetében a gyakorlatot végző helyezkedjen le a talajra fekvőtámaszban, széles kartámasszal, ujjai előre nézzenek. Teste a tarkótól a sarkáig egyenest alkosson. A karhajlítással süllyessze mellkasát a talaj felé. A mozgás alatt könyökei kifelé mozogjanak! Lassan nyomja vissza magát a kiinduló helyzetbe, majd ismételjen. Hiba, ha a gyakorlat végrehajtása során a csípőjét túl leereszti vagy túl kiemeli, vagy ha az edzést végző nem nem hajlítja be, esetleg nem nyújtja ki teljesen a kezét, mert ezzel rontja a hatásfokát a gyakorlatnak.

Kezdőknek könnyített változatban

Léteznek könnyített változatok, ahol a testsúly emelésével hajtják végre a gyakorlatot. A  falfekvőtámasznál a karok a padló szintjétől feljebb támaszkodnak mondjuk bordásfalra, labdára, padra. Minél magasabban van a kartámaszunk, annál könnyebb a végrehajtás. Azzal, hogy változtatunk a támasz szélességén, kartartás változtatásával, könyék szögének módosításával, esetleg eszköz segítségével, végezzük a feladatott, minden változat során más- más izom, izomrost  dolgozik hatékonyabban.

– Persze, ha valaki úgy érzi, neki az alapgyakorlat már túl könnyű, lehet növelni a terhelést – mondta el Krisztián. – Lehetséges nehezítés, ha egy kis dinamikát csempészünk a feladat kivitelezésébe. A könyök ízület kiegyenesítése során a plusz dinamikai erőt kifejteni ahhoz, hogy a kezek néhány centiméterrel felemelkedjenek a padlótól. Még erősebben elrugaszkodva a padlótól, a tapsolás esetleg fülérintés is lehetséges a levegőben töltött fázisban. Létezik egykezes fekvőtámasz is, a másik kéz a hát mögött, tarkóra tartással, illetve a kétkezes fekvőtámaszon belül is nehezítés lehet, ha nem mindegyik ujj érinti a talajt. Ez a küzdősportokban bevett gyakorlat.

Mindig magasabbra?

Nehezítésnek számít továbbá, ha a lábakat nem a talajszinten, hanem egy magasabb helyen tartjuk (zsámoly, ágy, stb…), ám kezek a talajon maradnak. Ha az egyik kezünket kissé előre, a másikat kissé hátra helyezzük, a tricepszet is erősíthetjük fekvőtámaszokkal. A mellizom formálására a széles, illetve szűk kéztávolsággal végzett fekvőtámaszok alkalmasak. Érdekes még az a fekvőtámasz, amelynél a föld felé való közeledés során a térdünket a könyökünkhöz emeljük.
A fekvőtámaszok egyik legnehezebb nyomásfajtája a kézenállásból nyomás. A nehéz kivitelezés miatt szükséges a jó egyensúly, vagy egy esetleges segítőtárs. Ennek ellenére egyedül is kivitelezhető eleinte falnál későbbiekben ha már megerősödött a válla és begyakorlott a függőleges támaszhelyzet már meg lehet kísérelni kézenállásban. Eleinte javaslom, hogy csak félig eressze le a testét nehogy sérüléshez vezessen a testedzés. Sajnos sok esetben látom, hogy az edzőteremben mindenféle plusz terhet tesznek a testre az erő növelése elérésére. Én személy szerint nem javaslom, sőt rendkívül sérülésveszélyesnek tartom. Ezt a kivitelezési formát hagyjuk meg a börtönfilmek szereplőinek inkább keressünk más nehezítési variációt.

– Mindenek előtt kérném a fekvőtámaszozókat, hogy elsősorban a szabályos, biztonságos kivitelezést tartsa szem előtt. Ha ezt a tanácsot megfogadják, ez a remek gyakorlat gyorsan és hatékonyan javítja erőnlétünket és alakunkat is – összegeztefekvőtámasz leckéjét Lajkó Krisztián.

Akit érdekelnek mindemellett a leghatékonyabbnak értékelt hasizom gyakorlatok is, ide kattintva könnyű szerrel informálódhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik