Élet-Stílus

Majdnem megölte a gyomor-bypass műtétje

túlsúly (túlsúly)
túlsúly (túlsúly)

Súlyos komplikációk léptek fel.

A Manchesterben élő Beth Birch 19 évesen 197 kilót nyomott. Egy idő után már járni sem tudott az extrém túlsúlyától, mert a lábai nem bírták el a terhet, így kerekesszékbe kényszerült.

2007-ben, 25 évesen alávetette magát egy gyomor-bypass műtétnek, remélve, hogy végre álomalakja lehet, ám a liverpooli kórházban elvégzett beavatkozás majdnem az életébe került. Komplikációk léptek fel, melynek következtében a brit fiatalasszony szinte anorexiásra fogyott.

A műtét előtt – Fotó: Northfoto

A műtét ugyanis súlyos károkat okozott a gyomrában. 16 hónap alatt 171 kilót adott le, mivel a gyomra nem tudta megemészteni a táplálékot. A merseyside-i kórház szakemberei kiderítették, hogy leállt a bélfalának a működése. „Próbáltam enni, de képtelen voltam nyelni. Annyira gyengének éreztem magam, ráadásul 11 éves gyereknek való ruhákat hordtam” – emlékezik vissza.

Az orvosok akkor arra figyelmeztették, ha nem eszik, hogy visszanyerje a súlyát, akkor meg fog halni. Beth ezután ügyelt arra, hogy meglegyen a napi 15 ezer kalóriája az életben maradáshoz: gyógyszerekből és rostos italokból naponta megivott egy 15 ezer kalóriás “koktélt”, valamint idővel – a napi hatszori étkezéssel – sikerült helyreállítani a bélfal működését.

A műtét után – Fotó: Northfoto

Beth hamarosan már a 70 kilót is elérte. Akkor az orvosok arra figyelmeztették, hogy a gyors súlyingadozása miatt talán soha nem lehet gyereke, mert könnyen kialakulhat nála a meddőségért felelős policisztás ovárium szindróma. A fiatal nő azonban erre rácáfolt: tavaly teherbe esett, majd egy egészséges kislánynak adott életet 12 héttel ezelőtt. „Nagyon fellelkesültem, amikor megtudtam, hogy terhes vagyok. Nem voltak rá szavak, hogy mennyire boldog voltam” – meséli.

Mára már rendbejött a gyomra, normálisan tud enni, a súlya pedig 78 kiló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik