Élet-Stílus

Fél perc alatt elcsábíthatják a gyerekünket a játszótérről

A gyerekeknek egészen mást jelent az „idegen”, mint a felnőtteknek.

„Ne menj el idegennel!”, „Ne állj szóba olyannal, akit nem ismersz” – ismételgetik a szülők unásig csemetéjüknek, hogy óvatosabb és főleg bizalmatlanabb legyen, és ne kerüljön veszélybe. De vajon beválik a dolog?

Nos, egy a közelmúltban végzett kísérlet, ami azt akarta bizonyítani, hogy a gyerekek tényleg óvatosabbak, nem ezt mutatja. Ehelyett megdöbbentő és felkavaró eredménnyel zárult. Ahogy azt a most következő videón önök is látják, a szakemberek a kísérlethez felkértek egy biztonsági őrként dolgozó, átlagos kinézetű, kisgyerekes apukát, akinek az volt a feladata, hogy egy átlagos játszótérről próbáljon minél több gyereket elcsalni – fényes nappal.

A kísérlet idejére a játszóteret lezárták, az ott játszó kisgyerekek szüleit pedig beavatták. Mindannyian szívesen mentek bele a „játékba”, mert úgy hitték, a gyerekük semmilyen körülmények között nem megy majd el idegennel. Nos, íme az eredmény:

Ahogy az jól látszik, az 5-11 éves gyerekek – akik nem tudtak a filmezésről – kivétel nélkül igent mondtak az idegennek, és elmentek vele. A gyerek bizalmának megnyeréséhez a leghosszabb idő 3 perc, míg a legrövidebb mindössze 33 másodperc volt.

A résztvevő felnőtteket nagyon felkavarta az eredmény, néhányan úgy nyilatkoztak, azóta alig bírnak aludni, és le se veszik a szemüket a gyermekükről. A kicsik viselkedésére egyébként van tudományos magyarázat: nem azért mentek el a „kutyáját keresgélő bácsival”, mert figyelmen kívül hagyták anyukájuk intelmét, hanem azért, mert nem tűnt számukra idegennek. Egy kiegészítő vizsgálat szerint ugyanis az átlag gyerek számára egy szakállas, sovány és középkorú férfi az, akitől óvakodniuk kell. A tiniktől, vagy más gyerekektől az esetek többségében nem félnek, mert „maguk közül valónak érzik”. Pedig…

A videót közlő tévécsatornát, az ITV-t egyébként sokan bírálták a kisfilm leközlése miatt. Szerintük azzal, hogy ezt bemutatták, tippet adtak a bűnözőknek arra, hogyan közelítsenek a kicsikhez. A csatorna azonban védekezik: szerintük – és a szakértők szerint is – a szülőknek változtatniuk kell azon, hogyan nevelik óvatosságra gyermekeiket és a kísérlet ezt remekül bizonyítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik