Élet-Stílus

Ettől látszunk öregnek és szomorúnak

álmatlanság, alvászavar (alvászavar, )
álmatlanság, alvászavar (alvászavar, )

A titok persze ezúttal is a hálószobában keresendő.

Vörös, bedagadt és karikás szemek, erős ráncok és lógó szemhéj: önt is ez a kép fogadja, ha egy hosszúra nyúlt éjszakát követően belenéz a tükörbe? Ne csodálkozzon, ezek annak a nyilvánvaló és látható tünetei, hogy nem aludt eleget. No és még valami. A szomorú, világvége ábrázat, ami a kialvatlan embert egész nap elkíséri, függetlenül attól, hány liter kávét dobott be.

Egy kis svéd kutatás most rámutatott, hogy a kialvatlanság és a hozzátartozó bánatos arckifejezés rossz. Előbbi azért, mert jelentősen befolyásolja a munkavégzésünket, a kreativitásunkat, az utóbbi pedig azért, mert tönkreteheti a személyes kapcsolatunkat. Tudniillik az emberek rengeteg információt olvasnak le a párjuk, munkatársuk, orvosuk vagy épp a barátjuk arcáról, és ennek megfelelően viselkednek velük.

Gondoljunk bele: ha az orvosunk mogorvának, elutasítónak, unottnak és szomorúnak tűnik, mindjárt nincs akkora kedvünk megosztani vele minden apró-cseprő problémánkat, pedig ezek akár fontosak is lehetnek. És ez csak egy példa a sok közül…

A svéd kutatástól függetlenül a clevelandi University Hospital Case Medical Center is végzett egy átfogó vizsgálatot, melynek végén kiderült, hogy az elégtelen alvás gyorsítja a bőr öregedési folyamatait és lassítja a stressz okozta károk gyógyulását.

A megoldás:

minőségi alvás. Ha nem megy magától, akkor segítséggel. Alvászavarban szenvedőknek hasznos lehet például, ha minden nap – igen, hétvégén is – ugyanabban az időben fekszenek le, ha egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkoznak és kerülik a koffeintartalmú ételeket, italokat. Pláne az esti órákban. További segítség a füldugó, és a rendszeres mozgás, ami megszabadít a temérdek felesleges gondolattól alvás előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik