Élet-Stílus

Dizájnerdrogokkal ütik ki magukat a magyar fiatalok

Ecstasy (amfetamin, )
Ecstasy (amfetamin, )

A marihuána és az új pszichoaktív szerek a legelterjedtebbek. Sovány vigasz, hogy a heroin népszerűsége csökkent.

A Nemzeti Drog Fókuszpont – Nemzeti Kábítószer-adatgyűjtő és Kapcsolattartó Központ honlapján 2012 végén közzétett országjelentés szerint a tűcsereprogramokban részt vevők körében a heroint injektálók aránya nagymértékben – 23 százalékponttal – csökkent 2010-hez képest, míg az egyéb szereket használóké jelentősen, 26 százalékponttal emelkedett.

A 2011-ben végzett kutatásban megkérdezett 16 éves diákok 28,8 százaléka fogyasztott már valamilyen tiltott vagy legális szert. A vizsgált szerek közül változatlanul a legelterjedtebb a marihuána, valamint a gyógyszerek orvosi javaslat nélküli fogyasztása és a szipuzás.

Veszélyben a lányok

A jelentés szerint a valaha tiltott szert próbálók aránya nagyobb mértékben nőtt a lányok körében, illetve a vidéki iskolák esetében. A 2006 óta ismétlődő országos vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a hazai intravénás kábítószer-használóknál a korábbi évekhez hasonlóan nagyon alacsony lehet a HIV-fertőzöttek száma, a hepatitis B fertőzöttek aránya egy százalék alattira tehető. Ugyanakkor nőtt a nem opiátot injektálók fertőzöttségi aránya.

Még többet szeretne tudni, olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik