Élet-Stílus

Veszélyes a kismamaúszás

uszoda (uszoda, )
uszoda (uszoda, )

Nem tesz jót a születendő gyermek immunrendszerének a klóros uszodavíz.

A várandósság alatti úszással megnőhet az ekcéma és az asztma kialakulásának a kockázata a születendő gyermeknél – figyelmeztetnek az orvosok. Az uszodai medencék fertőtlenítésére használt klór ugyanis komoly következményekkel lehet a gyermek immunrendszerére, már az anyuka pocakjában is. Sőt akárcsak a kismamaúszás, úgy a takarítószerek és egyes kozmetikai termékek is hasonló hatást eredményezhetnek a csöppség szervezetére.

A londoni St. John dermatológiai intézet és a Manchesteri Egyetem szakemberei a kutatásaik során arra keresték a választ, vajon miért ugrottak meg az elmúlt ötven évben az asztma-, az ekcéma– és a szénanáthaesetek. Mint a szakemberek rámutattak, a vizsgált időszak alatt jelentősen lecsökkent szervezetünk immunellenállássa, s kevesebb D-vitaminban gazdag ételt fogyasztunk. Mindezek következtében jócskán megnőtt az atopiás allergiás esetek előfordulása, ehhez viszont a napjainkban használt tisztítószerek is rátesznek egy lapáttal.

Mint a kutatások bebizonyították, normális esetben a kisbaba immunrendszere egy éven belül helyreállhat, ha azonban nagy mennyiségű kémiai anyag jut a szervezetébe miközben még az anyuka pocakjában van, akkor viszont hosszú távon is kihathat az immunrendszerére.

A brit szakemberek tehát azt tanácsolják a kismamáknak, hogy kevesebb intenzitással vessék bele magukat a terhesség alatti úszásba, s inkább más jellegű mozgástevékenységet válasszanak a 9 hónapra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik