Élet-Stílus
Gyumolcsok(960x640)(2).jpg (gyümölcs, )

Népszerűek az alacsony kalóriájú ételek

24.hu
24.hu

2013. 08. 30. 14:08

Az elmúlt években hazánkban is pozitív változás kezdődött meg az egészséges táplálkozást illetően, ám a Gfk Hungária legutóbbi kutatásából kiderült, hogy még mindig kevesen, azaz tízből csupán egy ember figyel oda a modernkori táplálkozási előírásokra.

A lakosság átalakuló fogyasztási szerkezetében egyre erősödik az a tendencia, mely szerint az egészséges és egészségesnek gondolt termékekre és szolgáltatásokra egyre nagyobb figyelmet fordítanak a háztartások. Az étkezés az egyik olyan terület, ahol az egészségességnek egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítunk – írja a Házipatika.com.

Hazánkban ezt a legtöbben zöldségek, gyümölcsök, tej és tojás rendszeres fogyasztásával oldják meg, azonban az étrend-kiegészítők és a bioélelmiszerek is egyre népszerűbbek.

Odafigyelünk a kalóriákra

Az egészséges étkezésről szólva fontos kiemelni, hogy míg a lakosság mintegy 10 százaléka étkezik teljes mértékben egészségesen – legnagyobb részt követve az orvostudomány mai ismeretei alapján megfogalmazott ajánlásokat -, további mintegy egynegyede (23 százalék) kerüli az egészségtelen ételeket. Ugyanakkor négyből három ember figyel oda az ételek testsúlyra gyakorolt negatív hatásaira.

Kevés funkcionális élelmiszer fogyegészségüzenet

Az egészséges táplálkozást nemzetközi szinten meghatározó egyik kategória a funkcionális élelmiszerek köre, amelyek az egészséget bizonyítottan javító tápanyagokat tartalmaznak valamilyen hozzáadott formában. Míg Észak-Amerikában, Nyugat-Európában és a Távol-Keleten (főleg Japánban) ezek az élelmiszerek rendkívül népszerűek és egyes országokban a lakosság nagyobb része fogyaszt ilyet rendszeresen, hazánkban csupán a lakosság kevesebb, mint egyharmada próbált ki valaha ezek közül az élelmiszerek közül legalább egyet. Magyarországon a legnépszerűbb funkcionális élelmiszerek: a joghurtok, a margarinok, a reggeli cereáliák és a teák.

Népszerűek az egészségüzenettel bíró termékek

Népszerűek továbbá a valamilyen egészségüzenettel rendelkező termékek is. Ezek annyiban térnek el a funkcionális élelmiszerektől, hogy ugyan nem tartalmaznak az egészségre bizonyítottan kedvező hatású adalékokat, ám kommunikációjukban megjelenik az egészségesség, mint érv. Így népszerűek a szénsavas üdítőitalok, ahol egyre több cukormentes ízesített ásványvíz jelenik meg, és a müzlik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.