Élet-Stílus

Halálos fertőzés az üdítős doboztól

Újabb lánclevél kering a Facebookon, amely szerint halálos fertőzést kaphatunk, ha dobozból isszuk az üdítőt vagy éppen a sört.

A felhívás szerint egy férfi pár nap után életét vesztette, miután dobozos üdítőt fogyasztott. A vizsgálatok állítólag kimutatták, hogy fertőzést kapott (heveny leptospirosis), mivel egy patkány a dobozon hagyta a vizeletét.

Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatóságát (NÉBIH), akik szerint a kérdéses hír több mint 10 éve kering az interneten. (A „vonzó”, hosszú életű rémhírek számos elemét tartalmazza, így például valós, létező megbetegedés köré íródott.) Azonban leszögezik, fontos ismerni a leptospirosis okozta kockázatokat, amely cseppet sem veszélytelen.

A betegségről

A leptospirosis megbetegedés a leptospira nevű, spirochéta típusú (spirális alakú) baktériumcsalád különböző tagjai által okozott ritka, súlyos fertőző betegség. A leptospirosis vad- és háziállatok betegsége. Egyes állatok hordozói a kórokozóknak, és vizelettel ürítik azt; mások megbetegszenek és elpusztulnak. Az ember akkor kaphatja el, amikor fertőzött állatokkal, vizeletükkel vagy azzal fertőzött földdel, illetve vízzel kerül kapcsolatba. A leptospirosis tehát a Leptospira baktériumok által okozott zoonózisnak – tehát állatról emberre átvihető fertőzéseknek – az összefoglaló megnevezése.

Fertőzéskor leggyakrabban a bőr sérülésein, ritkábban a nyálkahártyán keresztül jut be a szervezetbe, de a betegség fertőzött élelmiszer vagy víz elfogyasztása után is jelentkezhet. A kórokozót hő, fertőtlenítő szerek, savak, lúgok és a szárazság, kiszáradás elpusztítja.

A zárt csomagolású élelmiszerek biztonságosak, de például sérült dobozos italok, élelmiszerek kockázatosak lehetnek, ha fertőzött vízben hűtjük azokat le – figyelmeztet a NÉBIH.

Fotó: Shutterstock

A tej is veszélyes lehet

A leptospirosis a hazai tejtermelő állatoknál ritka, de a hőkezelés nélküli tej fogyasztása az egyéb kórokozók (például: Salmonella, Campylobacter, kullancs encephalitis) mellett, a leptospirosis kockázata miatt sem ajánlott.

Megelőzéshez ajánlott fogyasztás előtt a zöldségek, gyümölcsök mosása, hámozása (általában a külső felület lehet szennyezett); az élelmiszerekkel érintkező felületek (dobozos ital legalább azon része is, amivel az ital vagy szánk érintkezik) tisztán tartása, a tejtermékek, belsőségek biztonságos hőkezelése.

Tünetek

A tünetek influenzaszerűek: 3-8 napig tartó láz, fejfájás, végtag- és izomfájdalom, súlyosabb esetben vese- és májelégtelenség, a beteg besárgulhat, sötét vagy elmaradó vizelet. Ritkán halálos.

A leptospirosis Magyarországon kis számban folyamatosan jelentett – elsősorban foglalkozási – megbetegedés, az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint az elmúlt öt évben az évente jelentett esetek száma 9 és 16 közötti. A betegséggel kapcsolatos további részletekért ide kattintson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik