Élet-Stílus

Szeretné tudni, hogyan működnek a férfiak hormonjai?

Melyek a férfi nemi hormonok, és milyen szerepük van a szervezetben? Gyorstalpaló.

A hormonok hírvivő anyagok, melyek szervezetünkben áramlanak: nélkülük nem tudnánk létezni. Hogy miért? Mert ahogy befolyásolják nemünket, úgy hatnak hangulatunkra, emésztésünkre vagy akár energiaszintünkre is – azaz finoman szabályozzák életműködésünket.

Ezeket a szerves molekulákat az ún. belső elválasztású mirigyek termelik, illetve egyes szervek; többnyire a vérbe választódnak ki, így jutva el a célszervig, -szövetig.

A férfi nemi hormonok

Az erősebbik nem tagjaiban a herék termelik az androgén névvel illetett, ismert nemi hormonokat (a mellékvesében is megtalálhatók), egészen pontosan a tesztoszteront, az epitesztoszteront, az androszteront, az etiokolanolont, a 11-hidroxi-androszteront és a 11-hidroxi-etioklolanolont.

Anabolitikus hatásúak, elősegítik a fehérjék tárolását, gátolják a fehérjeveszteséget. Szabályozzák a spermiumtermelést, a libidót és a nemzőképességét, a pubertáskorban befolyásolják a nemi érést, a másodlagos nemi jelleg kialakulását, illetve biztosítják az izomzat megfelelő fejlődését és a csontozat egészséges állapotát. Közülük is a legfontosabb maga a tesztoszteron.

Ha még többre kíváncsi, kattintson ide, és olvassa a folytatást a Házipatika oldalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik