Élet-Stílus

Kergemarhakórban haldoklik, pedig vegetáriánus

tehen(960x640)(2).jpg (tehén)
tehen(960x640)(2).jpg (tehén)

A fiú még az előtt fertőződhetett meg, hogy vegetáriánus lett.

A 28 éves Ritchii Kara évek óta tudta, hogy valami baj van: szinte állandóan fájt a feje, koordinációs zavarok és egyensúlygondok kínozták. Ám hiába ment a tünetekkel orvoshoz, mindannyiszor elküldték azzal, hogy ezeket csak a stressz okozza.

Két éve azonban minden megváltozott: Ritchii Brightonba költözött, ahol a panaszai miatt ismét orvoshoz fordult. A szakember ezúttal nem rázta le a fiút, hanem egy specialistához küldte, aki Creutzfeldt-Jakob-kóros esetekkel foglalkozik.

Nem sokkal később kiderült, hogy az amúgy már ötödik éve szigorú vegetáriánus életmódot élő Ritchii, a Creutzfeldt-Jakob-kór (ismertebb nevén kergemarhakór) egyik válfajában szenved. A specialista a diagnózis mellett közölte a fiúval, hogy betegsége gyógyíthatatlan, és jó esetben is csak 14 hónapja maradt hátra.

A kórokozó valószínűleg egy évekkel korábban elfogyasztott fertőzött hússal jutott a szervezetébe, ahol a betegség a központi idegrendszert veszi célba. A tünetek között szerepel a memóriavesztés, az egyensúly-, illetve koordinációs zavar, látásgondok, vakság, végső stádiumban pedig a mozgásképtelenség.

Ritchii – mint mondja – kezdetben csak nehezen tudta elfogadni a tényt, és hallani sem akart arról, hogy meg fog halni. „Ma már együtt tudok élni vele, és elfogadom, de arról, hogy hazaköltözzek a szüleimhez és karba tett kézzel várjam a halált, szó sem lehet. Ameddig még mozogni bírok, megpróbálom kiélvezni az életemet” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik