Élet-Stílus

Megdőlt az agyfélteke-elmélet

Az agyi képalkotó vizsgálatok nem szolgáltattak bizonyítékot arra, hogy az emberek vagy főként a jobb, vagy főként a bal agyféltekéjüket használnák.

Az új kutatás megkérdőjelezi azt a közhiedelmet, mely szerint az emberek valamelyik agyféltekéjüket nagyobb mértékben használják, mint a másikat, és ez befolyásolja a személyiségjegyeiket is. A bal agyféltekés személyekről például azt tartották, hogy logikusak és odafigyelnek a részletekre, míg a jobb agyféltekések inkább kreatívak és töprengők.

A PLoS One augusztus 14-i számában megjelent kutatásukban a Utah-i Egyetem idegtudományi szakértői több mint ezer, 7 és 29 év közötti személy agyi képalkotási vizsgálatának eredményeit elemezték. A kutatók több ezer agyi területen keresték az arra utaló jeleket, hogy az emberek valóban nagyobb valószínűséggel használják-e a jobb illetve a bal agyféltekéjüket, de nem találtak bizonyítékot erre a különbségre.

“Az valóban igaz, hogy bizonyos agyműködések az egyik illetve a másik agyféltekében zajlanak. A nyelv például inkább a bal, a figyelem pedig inkább a jobb agyféltekére korlátozódik. Az emberek azonban nem rendelkeznek erősebb bal vagy jobb agyi hálózattal” – magyarázta az eredményeket a kutatás vezetője, Dr. Jeff Anderson.

Ha szeretné tudni, miben más a taxisofőrök agya, olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik