Élet-Stílus

A krumpli is okozhat allergiát

Olyankor is kínozza az allergia, amikor elméletileg nincs allergén a környezetében? Megvan a magyarázat.

Az allergiát nem csak az olyan “hagyományos” tünetek jelezhetik, mint az orr- és szemviszketés, az orrfolyás, az orrdugulás, a könnyezés és a tüsszögés.

A keresztallergia a pollenben és bizonyos gyümölcs- és zöldségfélékben egyaránt megtalálható, rokon kémiai szerkezetet mutató molekulák, az úgynevezett keresztallergének nagyfokú hasonlóságán alapul. Emiatt az adott élelmiszer elfogyasztásakor az allergiát okozó pollennel rokonságot mutató kémiai anyag is képes allergiás reakciót kiváltani helyben, a szájüreg nyálkahártyáján.

Ezek a tünetek kellemetlenek ugyan, de rendszerint ártalmatlanok. Az esetek kis százalékában viszont fulladásérzést vagy légzési nehézséget is okozhat, elenyésző részben súlyos allergiás reakció is felléphet.

Mit tehetünk?

Mivel a tünetek összefüggést mutatnak a pollenkoncentrációval, lehetőség szerint pollenszezonban ne fogyasszunk az allergiát kiváltó élelmiszerből. Ezenkívül jót tehet a sütés-főzés is, mert a hő hatására sok keresztreakciót adó molekula elbomlik. Ezért például, ha nem tudunk ellenállni az allergiát kiváltó gyümölcsnek , melegítsük meg fogyasztás előtt mikrohullámú sütőben!

Kíváncsi, mire figyeljen, aki keresztallergiás? Olvassa el ide kattintva!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik