Élet-Stílus

59 napot aludt egyhuzamban

alvás (alvás, )
alvás (alvás, )

Csipkerózsika-kórban szenved a fiatal nő.

Imaarl Duprey olykor heteket alszik, a legutóbbi „rekordja” 59 nap volt. A 23 éves brit lány az úgynevezett Kleine-Levin szindrómában (KLS) szenved, a ritka betegsége miatt – amelyet a világon körülbelül ezer embernél diagnosztizáltak – időnként transzba esik, és ki sem kel az ágyból. A rendellenessége ellenére – pedig gyakran rátört a fáradtság, és sokat ki kellett hagyni a szemeszterekből – lediplomázott pszichológia szakon a londoni Goldsmiths Egyetemen.

Tavaly 59 napot aludt egyhuzamban, januártól egészen márciusig tartott a betegség legutóbbi epizódja. Amikor rá-rátörnek a rohamok, csak enni és inni ébred fel, illetve a vécére kimenni, ám ilyenkor egy teljesen más személy bújik elő belőle: a betegség egyes „rohamaiban” szinte kisgyerekként viselkedik.

Az álmosság mindenféle előjel nélkül tör rá. Az első „roham” 18 éves korában jelentkezett nála, amikor is 10 napot aludt egyfolytában egy családi ünnepség után. A betegség következő epizódja pedig csupán egy évvel később mutatkozott meg, amikor is a barátaival nyaralni ment. Az egész vakációját átaludta, semmire sem emlékezett, csupán a lebarnulásából tudta, hogy elutazott.

Vizsgálták agydaganattal, narkolepsziával, ám végül megállapították nála a KL-szindrómát. „A mindennapokban nagyon boldog ember vagyok, nem akarom, hogy a betegségem legyűrjön. Nem tudom, mit hoz a jövő, de pozitív akarok maradni” – jelentette ki Imaarl, aki reméli, egyszer végleg leszámolhat ezzel a ritka kórral, amelynek nincs gyógymódja, de a szakértők szerint kinőhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik