Élet-Stílus

Ezért kerüljék a kismamák a gyorskaját

hamburger (hamburger)
hamburger (hamburger)

Új összefüggésre jöttek rá ausztrál és norvég orvosok.

Ha a terhesség alatt túl sok gyorséttermi ételt fogyaszt a kismama, akkor könnyen károsodhat a születendő gyermeke mentális egészsége – hívja fel a figyelmet egy friss ausztrál kutatás. A Deakin Egyetem kutatói – norvég szakemberekkel karöltve – arra a következtetésre jutottak, hogy összefüggés van a várandós nő étrendje és babája mentális egészsége között.

A kutatás során több mint 23 ezer norvég anyukát és gyermekét vizsgálták meg, s keresték a depresszió, a viselkedési zavar, a szorongásos zavarok, illetve a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar tüneteit a 18 hónapos, a 3 és az 5 éves gyerekek körében. Azok az anyukák, akik rosszul táplálkoztak a terhességük alatt, nagyobb arányban szültek olyan gyereket, akiknél idővel viselkedési rendellenességek fordultak elő, mint például az agresszió és a hisztizés.

A vizsgálatból ugyancsak kiderült, hogy azoknak a kisgyerekeknek a körében, akiknek a táplálkozásában az egészségtelen ételek domináltak, fokozottabban fordul elő a depresszió és a szorongásos zavar, azaz az étrend jelentősen kihat a mentális egészségre, akár több év távlatában is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik