Élet-Stílus

Ezért fáj a bőrünk a napégéstől

A fájdalomért egy molekula felel.

A napégéssel összefüggő fájdalom a TRPV4 nevű molekula gátlásával nagymértékben csökkenthető – derült ki az egér- és emberi bőrmintákon végzett kísérlet során.

A Proceedings of the National Academy of Sciences legutóbbi számában megjelent kutatás vezetője, Dr. Wolfgang Liedtke, a Duke Egyetem Orvosi Karának munkatársa elmondta, hogy ha sikerül jobban megérteni a napégést, az segít a napégés okozta ideiglenes fájdalom alaposabb feltérképezésében is. A napégés növeli a bőrrák kockázatát. Az állapotot leggyakrabban az ultraibolya B (UVB) sugárzás okozza. A mostani kutatás kimutatta, hogy a TRPV4 fontos szerepet játszik az UVB sugárzással összefüggő napégés okozta fájdalom kialakulásában.

A tanulmány társszerzője, Dr. Martin Steinhoff bőrgyógyász professzor azt is hozzátette, hogy az eredményeknek köszönhetően a TRPV4 molekula új célponttá válhat a napégés illetve a bőrrák és más napsugárzás okozta krónikus bőrkárosodások megelőzésében és kezelésében. Igaz, a szakértő szerint még sok kutatásra lesz szükség ahhoz, hogy a TRPV4-gátlók valóban a napvédő szerek arzenáljának tényleges, új összetevőivé válhassanak.

Ha kíváncsi, hogyan csillapíthatja leghatékonyabban a napégés fájdalmait, kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik