Élet-Stílus

Még mindig divat a magyar

A magyar motívumok a divatvilág minden ágazatában visszaköszönnek, legyen szó ruhákról, körmökről vagy éppen tetoválásokról.

Több éve már, hogy a tervezők újra ötleteket merítettek régi korok divattrendjeiből, melynek eredményeképp reneszánszukat élik a magyar népi motívumok. Térhódításuk olyannyira elsöprőnek bizonyult, hogy nemcsak a nők, de a férfiak sem tudják megunni a hagyományokhoz, ősi gyökereinkhez visszanyúló csodás díszítő elemeket. És nemcsak határon innen, határon túl is keresett a magyar, ezt bizonyítja az is, hogy az idei washingtoni Smithsonian Folklife fesztivál díszvendége Magyarország volt, ahol Hrivnák Tünde és Molnár-Madarász Melinda is óriási sikert aratott kollekciójával. Az SFF egyébként az amerikai főváros legnagyobb, 1967 óta évente megrendezett kulturális fesztiválja, látogatóinak száma minden évben egy-másfél millió, a média útján pedig akár 40 millió embert is elérhet a rendezvény.

A kalocsai, matyó, kalotaszegi vagy éppen torockói minta ma már a divat minden területén visszaköszön, akár a ruha ipart, akár a tetoválásokat, akár a kedvelt műkörmöket vesszük górcső alá.

Az év bármely időszakában találunk már olyan termékeket az üzletek és butikok polcain, melyeket stílusosan feldobnak a magyar motívumok. Pólókon, pulóvereken, nadrágokon, szoknyákon vagy éppen férfi ingeken is fel-feltűnnek a hagyományainkról árulkodó hímzések. Nemtől és korosztálytól függetlenül egyre kedveltebb darabok ezek, ráadásul a hétköznapokon túl, partikon, bulikban vagy üzleti vacsoránál is viselhetjük a megfelelő holmikat.

És ha már az alkalmaknál tartunk, nem szabad megfeledkeznünk életünk egyik legmeghatározóbb eseményéről, az esküvőről sem. A nagy napra egyre több pár választ, többnyire kalocsai mintával spékelt öltönyt és menyasszonyi ruhát, mindezt úgy, hogy a kiegészítőkön is visszaköszönjenek a virágos variációk.

Hasonlóképp a fürdőruhák esetében. Strandon, tengerparton igazán mutatósak az ilyen jellegű kreációk, melyekkel külföldön egyértelműen az ottaniak tudtára adhatjuk, hogy magyarok vagyunk.

Elrugaszkodva a ruházati termékektől, de továbbra is a szépségiparnál maradva, érdemes a műkörmök világában is egy rövid, interaktív utazást tennünk. Ma már csak a képzelet szabhat határt a díszítéseknek, a szakemberek ugyanis nap mint nap új formákat, rajzokat alkotnak a körmökre. Nincs egyforma köröm, ahogy egyforma minta sem, a fantázia szárnyalásához pedig táptalaj lehet a matyó (képünkön) vagy éppen kalocsai motívum is. Dögös és trendi, ezért is szeretik a gyengébbik nem képviselői.

Testfestés esetén is vissza-visszaköszönnek a magyar motívumok. A tetoválásoknál is folyamatosan előretörnek ezek a minták, hol egyszerű fekete, hol színes változatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik