Élet-Stílus

Korábban hal, aki naponta négyszer kávézik

kávé (kávé, )
kávé (kávé, )

Az 55 évnél fiatalabbaknak nem árt odafigyelniük.

Igen, a kávé még most is az egyik legjobb ismert antioxidáns, ami nem mellesleg serkenti az agyműködést, csökkenti a gyulladásokat és kedvezően befolyásolja a vérnyomást. Ezt még az a dél-karolinai kutatócsoport is elismeri, amely kávétémában épp a közelmúltban készített egy olyan vizsgálatot, amely a túlzásba vitt kávézás veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A kutatók állítják, hiába a sok kedvező élettani hatás, ha valaki túl sokat kávézik. A heti 28 vagy még ennél is több kávé ugyanis tönkreteszi az anyagcserét – különösen az 55 évnél fiatalabbaknál –, ezzel pedig megkétszerezi a korai halálozás veszélyét. Hogy mégis miért?

Nos, a Dél-Karolina Egyetem szakértőinek hosszú távú vizsgálata szerint, amiben egyébként 43 727, 20 és 87 év közötti önkéntes vett részt, a kávé amellett, hogy méregtelenít, serkenti a stresszhormonként is ismert adrenalin termelődését, csökkenti az inzulinaktivitást, növeli annak a homociszteinnek nevezett káros vegyületnek a termelődését, amit gyakran összekapcsolnak a szívbetegségek és a demencia kialakulásával.

Steven Blair, a kutatás vezetője elmondta, a túl sok kávé és az idő előtti halálozás közötti összefüggés az idősebbeknél nem mutatkozott, ám, hogy ez miért lehet, még vizsgálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik