Élet-Stílus

Elkerülhetőek lennének az autóbalesetek?

A tavalyi 15 ezer személyisérüléses baleset mintegy 90 százalékát megúszhattuk volna.

A közlekedési balesetek mintegy 90 százaléka a gépjárművezetők figyelmetlensége és felelőtlensége miatt történik. A megfelelő vezetési technika elsajátításával azonban ez az arány javítható.

2012-ben több mint 15 ezer személysérüléses közúti baleset történt, melyek okai között elsőként a gyorshajtás (27 százalék), másodikként az elsőbbségi jog meg nem adása (24 százalék), harmadikként pedig a kanyarodás szabályainak meg nem tartása (15 százalék) szerepelt a KSH elmúlt évre vonatkozó felmérésében. Ezeken túl a baleseteket sokszor a hiányos technikai tudás, valamint a rosszul megválasztott reakciók okozzák.
“Minél gyakorlottabb egy vezető, annál rutinosabban képes osztályozni a beáramló információtömeg egyes elemeit. A balesetmentes közlekedés érdekében azonban be kell látnunk, hogy hosszú évek vezetési tapasztalata önmagában még nem biztosíték semmire; a gépjárművezetés minden körülmények között egész embert kíván. A mindennapokban a figyelmet leginkább a sebesség helyes megválasztására, illetve az autóstársakkal való megfelelő kommunikációra kell fordítani.

A hangsúly itt is a megelőzésen lenne. A vezetéstechnika tanfolyamokon, elméleti és gyakorlati oktatás keretében a gépjárművezetők jobban megismerhetik autójuk menettulajdonságát, megtapasztalhatják a jármű viselkedését a különféle útfelületeken.

Kíváncsi, hogy zajlik egy ilyen képzés? Olvassa el a Házipatika oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik