Élet-Stílus

Hátfájás az egész napos ülés után

A gerincspecialista ad a helyes üléshez tippeket.

 

Most nem az elhízásról, a mozgáshiányról, a szív-érrendszeri zavarokról lesz szó, ahogy az ülő életmóddal összefüggésben általában. Káros hatásairól a Házipatika Bene Máté Zoltán fizioterapeutával, a Porckorong.hu gerincspecialistájával beszélgetett..

Gerincünk pár millió évvel ezelőtt a két lábon járó életmódra lett tervezve. Az ősember dereka homorú, úgy nevezett lordotikus ívet alkotott. Ebben a helyzetben a csigolyák hátsó része van közelebb egymáshoz, így a köztük lévő porckorongok nem tudnak kiboltosulni a gerinccsatorna felé. Ma ezzel szemben – az ülő életmódnak köszönhetően – helytelen testtartás alakult ki: a vállak előreesnek, a gerinc fiziológiás görbületeinek egyensúlya megbomlik. A gerincoszlop rendellenes megterhelésének következtében könnyedén kialakulhat a porckorongsérv.

A modern kor betegsége

Ez a betegség a természetben annak idején szinte elő sem fordulhatott, és az 1930-as évekig az orvostudomány számára ismeretlen volt maga a fogalom is. Aztán a 70- es évektől rohamosan kezdett terjedni, a90-es évektől pedig – a számítógépek megjelenésétől kezdve – a gerincsérv a fiatalok betegsége lett. Hogy mi ennek az oka? Ma mindenki ülve dolgozik, ülve jár munkába, ülve internetezik, és a gerinc nem kapott erre kiképzést.

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik