Élet-Stílus

Így születnek a szeretettel festett selymek

pintér beáta (selyemfestő)
pintér beáta (selyemfestő)

A selyemfestésről nem igazán lehetett eddig hallani, de úgy tűnik, hamar meghódíthatja a fiatalokat és idősebbeket egyaránt. Lehet kendő, ruha, ékszer vagy táska, mindegyik színes, és érezhetően szeretettel készítették. Pintér Betti selyemfestővel beszélgettünk.

Ahogyan mesélte, 1993-ban látott először egy igazi, kézzel festett selyemkendőt, melyet egy barátjától kapott. Később ő maga is késztetést érzett, hogy saját ízlésére elkészítsen egyet, azonban az alapanyagokat csak Ausztriából lehetett beszerezni.

Így vagy vonatra ült, és bevásárolt hosszabb időszakra, vagy barátokat kért meg, hogy csomagban küldjék el, ami kell. 15 éve azonban Magyarországról is be lehet szerezni a szükséges alapanyagokat.

Betti teljesen magától tanulta meg a selyemfestés fortélyait. Kipróbált dolgokat, kísérletezett.  “Az elkészítési idő mindig változó, mintától és mérettől függ. Nem nézem közben az idő múlását.”

A ruhák és kendők festése számára a legkedvesebb, de saját maga szórakoztatására ékszereket, ablakképeket és táskákat is készít. Blogján kutakodva a selyemfestés menetét is megleshetjük. Megtudtuk azt is, hogy Betti az üvegfúvással is kacérkodik. “Azzal nem fogok komolyabban foglalkozni, de azzal igen, hogy másokkal is megismertessem, mert nagyon izgi.”

“A festés lehetővé teszi számomra, hogy a belső történés a külvilág számára is érthetővé váljon. Érzéseket festek, melyeket inkább színekkel, mint formákkal fejezek ki. Mindig megjelenik a boldogság, gazdagság, egészség és szerencse.”

A selyemfestéshez leginkább szeretet, békesség, kreativitás és némi kézügyesség kell, de mindenki tehet egy próbát Betti nyitott műhelyében, ahol megtapasztalhatja ezt a csodát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik