Élet-Stílus

Hamarosan már pingvin- és tigrisburgert is ehetünk

hamburger (hamburger)
hamburger (hamburger)

A lombik-marhahúspogácsa új távlatokat nyitott.

A laboratóriumban mesterségesen előállított marhahúsból készített hamburger után, melyet hétfőn kóstoltak meg először Londonban, újabb „ínyencségek” kerülhetnek a tányérunkra.

A lombikmarhahús kifejlesztője, Mark Post, a hollandiai Maastrichti Egyetem tanára állítja, 10 éven belül akár már pingvin-, oroszlán- vagy tigrishúspogácsába is haraphatunk.

Így fest a világ első, laboratóriumban mesterségesen előállított marhahúsból készített hamburgere

Fotó: EPA

„A madaraknak is ugyanolyan szatellit sejtjei vannak, mint a marhának. Bár fogalmam sincs, milyen ízű lehet a pingvinburger” – árulta el Post. A professzor szerint bármilyen olyan állat szóba jöhet „alapanyagként” a mesterséges húspogácsa előállításához, amelyiknek vannak szatellit sejtjei, mint például hal, madár, emlősállatok. A holland feltaláló egyébként azt reméli, hogy a forradalmi eljárástól egy nap majd megoldódhat a Föld élelmezési problémája.

A lombikmarhahúst amúgy úgy állították elő, hogy az élő szarvasmarhából kivett izomőssejtet rostokká, majd szövetekké szaporították. Így készült el az átszámítva mintegy 86 millió forintba kerülő hamburger-alapanyag.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik