Élet-Stílus

Veszélyesek a nyári szandálok

szandál (szandál)
szandál (szandál)

Könnyen megjárhatjuk a kánikula idején viselt lábbelikkel.

A könnyű nyári szandálok ugyan utcai viseletre megfelelhetnek, de munkában, vagy kiránduláson, egyenetlen talajon való használatra már alkalmatlanok. A szintetikus anyagokból készült, gumi vagy műanyag felsőrészű nyári cipőkben fokozottan izzad a láb, a bőr felázik, megpuhul, ami utat nyit a legkülönfélébb apró sérüléseknek, hólyagoknak, kidörzsölődésnek. Ezek azért veszélyesek, mert a sebeken keresztül kórokozók támadhatják meg a lábat, bakteriális fertőzést (például orbáncot) vagy gombák megtelepedését okozva.

Ha pedig a szandál sarka túl magas, akkor a testsúly nem egyenletesen oszlik el, a lábfej elülső részére terhelődik. A boka könnyen kibicsaklik, a hőségben izzadó talp pedig lecsúszhat a szandál orra felé, a lábujjak összenyomódnak, a pántok mellett fájdalmas kidörzsölődések, hólyagok alakulhatnak ki.

Fotó: Northfoto

Az ujjpántos papucsok viselése ugyancsak veszélyes, hiszen ezekben egyrészt a lábfej teljesen védtelen minden külső behatástól, másrészt a két ujj közötti, finom, sérülékeny bőr könnyen kidörzsölődik, kisebesedik a szíj mellett. Bár a sarkat szabadon hagyó szandál kellemes, szellős viselet, azonban a sarok kiszáradását, a bőr megkeményedését, berepedését idézheti elő. Valamennyi védelmet ez ellen az jelenthet, ha a talp a sarok alatt nem egyenes, hanem kiöblösödve a sarok formájához igazodik.

Nyári lábápolási tanácsokról bővebben itt olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik