Élet-Stílus

A magassággal együtt nő a rák valószínűsége is

magasság (magasság, )
magasság (magasság, )

A nőknél minden 10 centiméterrel átlagosan 13 százalékkal nő a rák kockázata – állítják amerikai kutatók.

„Végtére is a rák a növekedéssel összefüggő folyamat eredménye, így érthető, hogy a hormonok és más tényezők, amelyek hatással vannak a növésre, talán a rák kockázatát is befolyásolják” mondta Geoffrey Kabat epidemiológus, az ezzel foglalkozó tanulmány szerzője.

A tudósok a vizsgálat 12 éve alatt 145 ezer 50 és 79 év közötti nő egészségi állapotát kísérték figyelemmel, az adatok összegzése után pedig arra jutottak, hogy minden 10 centiméterrel átlagosan legalább 13 százalékkal nő a vastagbél- és a végbélrák, továbbá a mell-, a vese-, a petefészek-, a pajzsmirigy-, valamint a bőrrák kockázata.

Az a tudósokat is meglepte, hogy a testmagasság ennyi rákfajtával is összefüggésben áll: többel, mint amennyivel a testtömeg-index. Pontos testmagasságot, amelytől a rák kialakulásának veszélye nőni kezd, azonban nem tudtak meghatározni. „Fontos hangsúlyozni, hogy a kor, a dohányzás, a túlsúly és néhány más tényező sokkal nagyobb szerepet játszik a betegség kialakulásában” tette hozzá Geoffry Kabat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik