Élet-Stílus

Természetes fogamzásgátló módszerek

Billings-módszer, ovulációs mikroszkóp és megszakított közösülés - mit tud róluk?

Bár ezek hátrányai között a legtöbbször a megbízhatatlanságot sorolják az első helyre, mégis sokan fordulnak ezekhez a módszerekhez. Nem kell ugyanis hormonokat szedni, gumival vacakolni. Megszabadulunk egy sor lehetséges mellékhatástól, egészségügyi kockázattól is. Ráadásul egyes módszereket bizonyos egyházak (például a katolikus) is elfogadnak, mint lehetséges családtervezési elvet.

Ugyanakkor a természetes fogamzásgátló módszerek – különösen azok, melyek az önmegfigyelésen alapulnak -, később is jó szolgálatot tehetnek azoknak a hölgyeknek, akik tudatosan készülnek a családalapításra, hiszen jobban meg tudják állapítani, hogy éppen hol tartanak a ciklusukban. Vagyis hatékonyabbak lesznek a peteérés idejének meghatározásában, így nagyobb eséllyel esnek teherbe az első néhány “próbálkozós” hónapban.

Megszakított közösülés

Az egyik legősibb módszer a megszakított közösülés. Ennek lényege roppant egyszerű: a férfi a közösülés csúcsán igyekszik megakadályozni, hogy az ondó a hüvelybe ürüljön, vagyis így elejét venni annak, hogy a spermiumok a petesejttel találkozzanak és megtermékenyítsék azt. A hatékonysága meglehetősen alacsony, hiszen minden 100, ezt a módszert alkalmazó nő közül 4 teherbe esik évente. Nagy akaraterő, bizalom és tapasztalat szükséges hozzá. Nem ajánlott tiniknek vagy szexuálisan tapasztalatlan férfiaknak, és azoknak sem, akik gyakran váltogatják a partnereiket.

Tudjon meg még többet a naptármódszerről, a hőmérőzésről és a Billing-módszerről a Házipatika cikkéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik