Élet-Stílus

Rosszabb a mentolos cigi, mint a sima

dohanyzas(960x640)(2).jpg (dohányzás, )
dohanyzas(960x640)(2).jpg (dohányzás, )

Nem mérgezőbb, de nehezebb róla leszokni – állítja az amerikai FDA.

A mentolos cigi elsősorban az íze miatt vonzó a fiatalok számára, különösen a kezdő dohányosoknak. A mentol ugyanis hűsít, emellett érzéstelenít is, így enyhíti a füst érdességét – állítja az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-ellenőrzési hatóság (FDA).

A közelmúltban megjelent jelentésből kiderült, bár a mentolos cigi valóban nagyobb egészségügyi kockázatot jelent – ugyanis nehezebb róla leszokni -, nem mérgezőbb, mint az ízesítetlen változat, épp ezért a hivatal nem javasolja sem a betiltását, sem a forgalmának korlátozását.

A mentolos cigit behatóbban vizsgáló tanulmányból egyébként többek között kiderül, hogy aki ilyen cigit szív, a függőség erősebb jeleit mutatja, a fogyasztók között sokan vannak azok, akik ébredés után öt perccel már rágyújtanak.

A dohányzásellenes csoportok szerint az FDA elég adattal rendelkezik ahhoz, hogy betiltsa a mentolos cigarettát. “A tiltás további késleltetése egyszerűen az jelenti, hogy a mentolos dohányáru még több betegséget és halált okozhat, különösen a fiatalok és az afroamerikaiak körében, akik aránytalanul nagyobb mennyiséget vásárolnak belőle” – jelentette ki David Dobbins, a Legacy dohányzáskutató és egészségvédelmi szervezet vezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik