Élet-Stílus

Életveszélyesek a bóvli óvszerek

Sokkoló kutatási eredmény látott napvilágot az olcsó gumikról. Az indiai óvszerek a leginkább érintettek.

Bőrfertőzést és hasmenést okozhatnak az olcsó óvszerek – derült ki az indiai Yashwantrao Mohite egyetem mikrobiológusai által végzett vizsgálatból.

Az indiai piacon beszerezhető 12 népszerű óvszerbrand közül 3 gumimárka olyan kórokozókat tartalmaz, amelyek hasmenést és komoly bőrfertőzést eredményezhetnek a használatukkal. Valamennyi kritikus termék indiai gyártású, olcsón megvásárolható, sőt közülük az egyiket ingyen osztogatja a Population Services International (PSI) elnevezésű egészségügyi segélyszervezet.

A vizsgálat során felső-, közép-, és alsókategóriás óvszereket egyaránt górcső alá vettek. A legrosszabb eredményeket a közepes áron, valamint a legolcsóbban beszerezhető gumik produkálták; mint a biokémiai tesztek során kiderült: hemzsegnek rajtuk a kórokozók.

Képünk illusztráció – Fotó: Shutterstock

„Sokkolt minket az eredmény” – nyilatkozták a kutatók. Az egyiken olyan kórokozót találtak, amely nagy hasonlóságot mutat a lépfenét okozó Bacillus anthracis baktériummal. A másik kettő kritikus mikroorganizmus pedig nem más, mint a súlyos bőrfertőzést okozó Bacillus endophyticus és a véres hasmenést, de akár vérzéses tüdőgyulladást is kiváltó Micrococcus luteus.

Az ominózus egészségügyi segélyszervezetnél azonban állítja, az ingyenóvszereiket az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO) vizsgálták be, tőlük kapján dobozokban, szétosztásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik