Élet-Stílus

Legalább ennyit aludjon ma este

Ha szeretné, hogy a szíve sokáig egészséges maradjon, figyeljen oda mennyit alszik este.

A hétórás vagy annál hosszabb alvás 24 százalékkal csökkenti a szívroham és a szív- és érrendszeri zavarok (CVD) kockázatát – idézi a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása a tanulmányt.

Aki a többi, hagyományos tanácsot is követi: például abbahagyja a dohányzást, kevesebb alkoholt fogyaszt, rendszeresen mozog és egészségesen étkezik, az már 83 százalékkal mérsékli a szívroham rizikóját.Az European Journal of Preventive Cardiology című szaklapban megjelent tanulmány szerint az alvás ugyanolyan fontos, mint a másik négy életmód tényező, hiszen megelőzheti a szív- és érrendszeri eredetű halálozást.

Egy holland kutatócsoport 14 ezer, a húszas éveiben járó fiatalnál vizsgálta tizenkét éven keresztül a krónikus betegségek kialakulásának esélyeit. A kutatás végére körülbelül 600 ember szenvedett szívbetegségtől, vagy esett át szélütésen, 129-en haltak meg.

Az eredmények szerint azoknál, akik mind a négy életmódtanácsot követték, 57 százalékkal kevesebb volt a CVD kockázata, és 67 százalékkal kisebb a valószínűsége annak, hogy szívroham áldozatává váljanak. A legalább hétórás éjszakai alvás az egészséges életmód védőhatásait fokozta, és 65 százalékkal mérsékelte a CVD, és 83 százalékkal a szívproblémák okozta halálozás kockázatát.

“Az alvást a szív- és érrendszeri betegségek rizikócsökkentő tényezői közé kell sorolni” – mondta Monique Verschuren, a kutatás vezetője, a holland Közegészségügyi és Környezetvédelmi Intézet munkatársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik