Élet-Stílus

A menstruáció előtti pokolról

Kóros állapot vagy csak a hormonok játéka?

A premenstruális szindróma (PMS) egy vagy több tünete a nők közel 85 százalékánál jelentkezik minden hónapban, de 2-10 százalékuk különösen erős panaszokról számol be – magyarázza dr. Koppány Viktória endokrinológus. A menstruációra történő felkészülés következtében az ösztrogén- és progeszteronszint ingadozásai felborítják a egyensúlyt a szervezetben, tehát az ezekben a napokban jelentkező fokozott idegesség, fáradtság, hangulati ingadozások, súlygyarapodás, mellfeszülés kellemetlen tüneteit valójában a szervezetben zajló hormonális változások okozzák. A panaszok jelentkezése és azok erőssége egyéntől függő lehet, problémát az jelent, ha a PMS tünetei már az életminőséget is jelentősen rontják.

Kóros állapotot is jelezhet

Bizonyos esetekben a PMS tünetei szokatlanul erősek lehetnek, vagy akár heteken át is jelentkezhetnek. Semmiképp se tekintsük normálisnak, ha a panaszok már két héttel a következő menzesz előtt megjelennek, vagy ha a panaszok olyan erősek, hogy emiatt táppénzre kényszerülünk, szabadságot kell kivennünk, vagy más módon befolyásolja életminőségünket.

Ilyen esetekben fontos, hogy utána járjunk, nincs-e egyéb elváltozás, ami a panaszokat kiváltja. A leggyakoribb ok a pajzsmirigybetegség, de PMS-hez hasonló tüneteket eredményezhet a depresszió, migrén, vagy krónikus fáradtság szindróma is. A kezelőorvos számára a PMS-napló vezetése is hasznos eszköz lehet a diagnózis felállításában. Panaszok esetén érdemes feljegyeznünk, hogy melyik hónapban mikor kezdődtek és végződtek, milyen erősséggel jelentkeztek a tünetek.

Kíváncsi, mit tehet ellene? Olvassa el ide kattintva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik