Élet-Stílus

Gyors és olcsó módszer az influenza felismerésére

influenza láz (beteg gyerek, )
influenza láz (beteg gyerek, )

Az új módszert már a jövő évtől lehet majd alkalmazni.

Denisa Ranochova, a brnói Mendel Egyetem Technológiaátadási Központjának munkatársa elmondta, hogy a kutatók kérelmezték az influenzateszt szabadalmát, és jelenleg partnert keresnek, hogy megkezdhessék a piaci forgalmazást.

„Éveken keresztül sokféle módszert vizsgáltunk, amellyel azonosítani lehet az influenza vírusait. Idén jöttünk csak rá, hogyan lehet kvantumpontok segítségével kiválasztani őket” – magyarázta Rene Kizek, a kutatócsoport vezetője. A tudósok kadmium-szulfidot használtak, mely ultraibolya fényben világít.

A csoport egy másik kutatója, Vojtech Adam hozzátette, a módszer nagy előnye a gyorsaság, amellyel az orr vagy a garat váladékából kimutatható a vírus jelenléte. A teszt pár percet vesz igénybe, mint a terhességi tesztek, míg jelenleg erre szakosodott laboratóriumokban több napig tartó eljárással érik el ugyanezt az eredményt. Különösen kedvező lehet az új módszer tömeges fertőzések és veszélyes járványok idején.

A kutatók elmondták: a kvantumpontokkal ellátott szűrőpapírt és ultraibolya fényű zseblámpát tartalmazó tesztet gyógyszertárakban és szupermarketekben lehet majd kapni. Bárki otthon is elvégezheti a vizsgálatot. A kutatócsoport további célja, hogy a teszttel azonosítani lehessen az influenzavírus típusait is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik