Élet-Stílus

A leggyakoribb nyári nyavalyák

napozás (napozik, naptej, )
napozás (napozik, naptej, )

A hasmenéstől a napégésig – címszavakban.

Minden évszaknak megvannak a maga nyavalyái, amelyekre fel tudunk készülni. Ezúttal a nyári hónapok kellemetlenségeit vesszük sorra.

Hasmenés

A hőmérséklet emelkedése miatt virulnak élelmiszereinkben, ételeinkben a baktériumok: általában a szalmonella a főbűnös, illetve a Campylobacter jejuni, és kisebb számban a Shigella, az Escherichia coli és a Yersinia enterocolitica is előfordul a nyári hasmenések okozójaként, de a különböző vírusok is jelentős szerepet játszhatnak.

Szénanátha

A szénanátha a légúti allergia egyik megjelenési formája, a szezonális allergiás orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) és kísérő tüneteinek összefoglaló neve. Jellemzően a pollenszezonhoz köthető, azaz a tavaszi pollenek megjelenésétől késő őszig kínozza az érintetteket.

Asztma

A krónikus betegség a légutak gyulladásával kezdődik, a gyulladást pedig a környezetben található szmog és más szennyeződések, pollenek, a magas ózonszint és páratartalom váltja ki. Ezeknek nyáron gyakrabban vagyunk kitéve, hiszen több a szabadtéri program az életünkben.

Legionárius betegség

Tipikus nyári kór, mivel a baktérium, amely okozza, 20 fok felett szaporodik el. A legionárius betegség egy nem tipikus tüdőgyulladás, és a nem megfelelően tisztított klímaberendezéseknek, zuhanyzóknak, pezsgőfüdőknek, szökőkutaknak, párásítóknak „köszönhetően” fertőződhetünk meg. Jellemző, hogy a 2-10 napos lappangási időt követően influenzához hasonló tünetekkel kezdődik. Kezdetben csak hőemelkedést és fejfájást okoz, később erős köhögés, hidegrázás, magas láz és hasmenés is jelentkezhet.

Szeretné tudni, még mire figyeljen a nyáron? Kattintson ide!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik