Élet-Stílus

Ő segít a merevedési zavaron

Tényekről és tévhitekről beszél az urológus.

A merevedési probléma az erekció létrejöttének zavara. Ha minden követelmény adott – azaz megvan a vágy, a szexuális partner, az alkalom, a lehetőség -, de az erekció mégsem következik be, akkor merevedési zavarról beszélünk. Fontos, hogy ez akkor jelent problémát, ha huzamosabb ideig áll fenn, hiszen tudjuk, hogy a férfiak életében is vannak hullámvölgyek, amikor egyszerűen nincs jó merevedésük. Van olyan merevedési zavar , ami mindig is fennállt, és van olyan, ami kialakult. A kettő között elég nagy különbség van: előbbi azt jelenti, hogy a páciensnek fiatal kora óta merevedési zavara van, míg a másik esetben jellemző, hogy az érintettnek vannak erekcióval kapcsolatos élményei, amelyek valamilyen oknál fogva megszűntek.

Milyen okok állhatnak a jelenség mögött?

Kétféle lehet: szervi és lelki. Ha szerviről beszélünk, lehet keringési és idegi eredetű merevedési problémáról beszélni. A pszichés ok, ami – ellentétben a 20-30 évvel ezelőtti nézettel – mindössze 10-15 százalékban fordul elő. Pszichogén eredet lehet pl. a depresszió, szorongás, párkapcsolati problémák, pszichiátriai betegségek, szociokulturális tényezők stb.

Két nagy ellensége van a merevedésnek, a cukorbetegség és a magas vérnyomás. Az orvostudomány mai állása szerint egyik sem gyógyítható, csak kezelhető, tehát akinek ilyen betegsége van, végigkíséri az életét, és az áldatlan hatásával is együtt kell élni, ami kihat a merevedésére. A statisztikák azt mutatják, hogy a 10 évnél régebben fennálló cukorbetegség esetén például a páciensek 50 százalékának súlyos, csak műtéttel kezelhető merevedési zavara van. Ezek a krónikus panaszok ugyanis az ér rugalmatlanságával, érszűkülettel járnak, a pénisz vérellátása viszont nagyon sérülékeny és az érelmeszesedés vagy az érszűkület miatt az ott levő erek nem tudják a szükséges mennyiséget a hímvesszőbe szállítani, nem tudnak megfelelően tágulni.
Az erektilis diszfunkcióra hat a tartósan magas koleszterinszint is, és a központi idegrendszerre ható gyógyszerek, nyugtatók, altatók, antidepresszánsok. A depresszióval kezelt páciensek akár 90 százalékának is merevedési zavara lehet.

Kíváncsi, hogy hány magyar férfit érint? Kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik