Brad-Pitt-Angelina-Jolie(210x140)(1).jpg (Brad Pitt, Angelina Jolie)
Élet-Stílus

Brad Pitt filmjével nyílt meg a 35. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál

A Brad Pitt főszereplésével készült Z világháború című filmet vetítették le elsőként a 35. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon, a csütörtöki megnyitó ünnepségen azonban Costa-Gavras görög filmrendező-forgatókönyvíró kapta a legnagyobb elismerést.

Moszkvában még a nap sem nyugodott le – nyáron errefelé este fél tizenegy körül sötétedik be -, és úgy tűnt, hogy mindenki a Puskin téren álló volt Rosszija, ma Puskinszkij nevű moziban a helyi idő szerint este nyolckor kezdődött sztárparádéra volt kíváncsi. A piros kárpittal borított lépcsőn orosz és külföldi sztárok, színészek és rendezők, zenészek és az orosz társadalmi-politikai elit tagjai vonultak fel.

A legnagyobb rajongótábor Brad Pitt amerikai színészre várt, aki meglehetősen sok időt töltött a lépcsőkön, szívesen válaszolt a riporterek kérdéseire, autogramot osztogatott, és beszédbe elegyedett a rajongókkal is. Több mint fél órába telt, amíg elért a nagy hatalmú orosz színész-rendezőhöz, Nyikita Mihalkovhoz, a fesztivál elnökéhez, hogy egy kézfogás után együtt vonulhassanak be a terembe.

A nyitóceremónia sem nélkülözte a hírességeket. A műsorvezetésre felkért Christian Slater amerikai színész tréfásan megjegyezte, hogy Gérard Déperdieu-höz hasonlóan ő is orosz állampolgárságot és lakást fog kérni, majd meglepődött azon, milyen elevenek a tavalyi Eurovíziós Dalfesztiválon feltűnt Buranovszkije Babuski, az udmurt nagymamák, akik a műsorban is felléptek.

A jubileumi filmfesztiválon külön tisztelegnek Costa-Gavras görög-francia filmrendező előtt. Több filmjét levetítik majd, és a megnyitón ő kapta az életműdíjat. “Az önök zenéjén és irodalmán nevelkedtem, majd felfedeztem magamnak az önök filmművészetét is” – mondta a rendező, aki kritikus, politikai témájú filmjeivel vált világhírűvé.

Az idén a világ számos országából 364 filmet mutatnak be a moszkvai filmfesztiválon. A versenyprogramban 16 mű szerepel, közülük választják ki a legjobbat, amely az Arany György-díjat kapja. Itt szerepel a szerb-német-francia-magyar koprodukcióban készült Mamaros című alkotás, Momcilo Mrdakovic első rendezése is.

Az A-kategóriás besorolású moszkvai seregszemlén Minor Dutch Artists címmel külön szekciót szentelnek a holland filmeseknek, ebben a programban vetítik A csendesek című magyar-holland koprodukciót, Ricky Rijneke első rendezését Tóth Orsi és Rába Roland főszereplésével.

Versenyen kívül a Films around the World nevű válogatásban bemutatják N. Forgács Gábor új filmjét, a Kéri Kitty és Rudolf Péter főszereplésével készült Pillangók című alkotást is. A 35. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál június 29-éig tart. A zsűrit Mohszen Makmálbaf iráni rendező vezeti.

Ajánlott videó