Élet-Stílus

Agresszív szülők: harminc gyermek hal meg évente

A leggyakoribb bántalmazási formák a verés, a rugdosás, az égetés, a leforrázás, a ledobás, a fojtogatás és a mérgezés. Ráadásul a rossz minta „ragadós" – hívja fel a figyelmet átfogó tanulmányában a MedicalOnline.

2010-ben fizikailag 2391, míg érzelmileg 4571 gyermeket bántalmaztak, szexuális bántalmazástól 240 gyermek szenvedett Magyarországon. Fizikai elhanyagolás miatt több mint 13 ezer, érzelmi elhanyagolás miatt pedig több mint 10 ezer gyermeket gondoztak. 2011-ben sem javultak a statisztikák: két évvel ezelőtt összesen 7300 esetben jelzett családon belüli bántalmazást a hazai gyermekvédelmi jelzőrendszer – írja a portál.

Nemzetközi viszonylatban is aggasztó a helyzet: egy, a bántalmazás és elhanyagolás miatti gyermekhalálozással kapcsolatos, 2003-as nemzetközi összehasonlító vizsgálatban hazánk a 27 OECD-ország közül a 24. helyen végzett. Magyarországhoz képest csupán Új-Zélandon, az Egyesült Államokban és Mexikóban rosszabb a helyzet.

A legtöbb felfedezett és regisztrált gyermekbántalmazás eset a fizikális abúzus eseteiből kerül ki. Szexuális bántalmazásra ennél ritkábban derül fény, többek közt azért, mert maga a sértett is szégyelli a vele történteket, és nem mer segítséget kérni. Az érzelmi bántalmazás még ennél is ritkábban derül ki, ennek pedig az az oka, hogy az e fajta bántalmazás sokkal kevésbé van jelen a köztudatban.

A szakemberek tapasztalata szerint a súlyosabb bántalmazási formák között a leggyakoribb a verés, a rugdosás, az égetés, a leforrázás, a ledobás, a fojtogatás és a mérgezés. A károsodáson túl azonban további súlyos probléma, hogy a bántalmazott gyermekek jelentős része felnőttként maga is bántalmazóvá válik, így adva tovább és tovább a hibás mintát – hangsúlyozzák a gyermekvédők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik