Élet-Stílus

A dohányfüst kedvencünket is megbetegíti!

A háziállatokra is veszélyes a passzív dohányzás.

A dohányzás nem csak az emberek, hanem a házikedvencek egészségére is káros. Azok a kutyák és macskák, melyek gazdái dohányoznak, bizonyos típusú daganatos megbetegedések kétszer nagyobb kockázatának vannak kitéve, mint a nemdohányzó gazdik kedvencei.

A passzív dohányzás emberekre gyakorolt káros hatását már mindenki jól ismeri, de a háziállat-tulajdonosok közül sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a másodlagos dohányfüst négylábú kedvenceikre is veszélyt jelent – nyilatkozta Val Mills, a Buckinghamshire SmokeFree Support Service kutatócsoportjának vezetője. A dohányfüstnek kitett kutyákban például sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki orr- és tüdődaganat, mint azokban, amelyek nincsenek kitéve dohányfüstnek. Ráadásul a kisebb állatok és a madarak is érintettek, mert ezek rendkívül érzékenyek a dohányfüst hatásaira.

A Tufts Egyetem korábbi kutatása szintén kimutatta, hogy a dohányosokkal élő macskákban nagyobb valószínűséggel alakul ki macskalimfóma, a vér és az immunrendszer súlyos daganatos megbetegedése. E kutatást megelőzően a szakértők úgy vélték, hogy ezt a daganattípust a macskaleukémia-vírus okozza, de az újabb kutatás megerősítette, hogy a környezeti hatások, köztük a másodlagos dohányfüst, pusztító hatást gyakorolhat a macskákra.

Ha szeretné tudni, még milyen veszélynek vannak kitéve kedvenceink, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik