Élet-Stílus

Ezért kívánjuk a hamburgert másnaposan

hamburger (hamburger, )
hamburger (hamburger, )

Ősi ösztön vezet.

A kutatók szerint a túlzott alkoholfogyasztás után a magas zsírtartalmú élelmiszerek iránt érzett vágy az emberiség hajnaláig vezethető vissza.

Az emlősök a kalóriadús élelmiszereket részesítik előnyben, és a zsír minden más ételnél több kalóriát szolgáltat a szervezetnek. Az emberek általában szabályozni tudják ezt a vágyukat, de másnaposan hajlamosak arra, hogy ne álljanak ellen ennek az ősi ösztönnek.

“Evolúciós szempontból az egészségtelen ételek iránti vágy az őskorra vezethető vissza, amikor az agy opioidjai és dopaminja a kalóriadús élelmiszerekre előnyösen reagálva hozzájárultak a túléléshez” – magyarázta Dr. Leigh Gibson, a Roehamptoni Egyetem szakértője. “Arra vagyunk beprogramozva, hogy szeressük a zsíros és cukros ételeket, és az agyunk arra ösztönöz bennünket, hogy keressük ezeket. Először is ott van a dopamin, az egyik agyi vegyület, amely a tanulásban és a koncentrációban vesz részt. Amikor valami újat látunk vagy tapasztalunk, dopamin szabadul fel az agyunkban. Ezt követően más agyi vegyületek, az úgynevezett opioidok szabadulnak fel, amelyek hatására örömet és boldogságot érzünk. E két tényező kombinációja azt eredményezi, hogy az agyunk bizonyos tevékenységeket az örömmel hoz összefüggésbe, és arra tanít bennünket, hogy újra meg újra megtegyük ezeket.”

Még többre kíváncsi? Kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik