Élet-Stílus

A véradók hősök

Magyarországon évente közel 300 ezer önkéntes ad vért. Egyre több a fiatal.

A magyar egészségügynek naponta 150 véradóra, hetente pedig tízezer egység vérre van szüksége a működéshez – nyilatkozta Braun Helga a Véradók Világnapja alkalmából a Metropolnak. Az Országos Vérellátó Szolgálat kommunikációs vezetője hozzátette, Magyarországon évente átlagosan 250-270 ezer ember 420-430 ezer egység vért ad: van, aki egyszer, mások többször is egy évben.

A szakember szerint évről évre nő a fiatal véradók létszáma, ami egyrészt annak köszönhető, hogy egyre több az őket célzó akció, másrészt annak, hogy a Vöröskereszt például évek óta jelen van a legnagyobb nyári fesztiválokon is, ahol véradásra buzdítja a bulizó fiatalokat.


Fotó: Shutterstock
Magyarországon az A+ vércsoport a leggyakoribb

Mi lesz a levett vérrel?

A legnagyobb részét speciális berendezések segítségével három részre – vörösvérsejtre, trombocitára és plazmára – bontják. Ezért mondjuk, hogy egy véradó három életet ment meg. Két kis adagot laboratóriumban tesztelnek HIV-re, szifiliszre, valamint hepatitis B-re és C-re. Ha a tesztek eredménye negatív, a vér minősítő jelzést kap, és a vérellátókba szállítják – mondta Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese.

Miért pont június 14-e?

Ezen a napon született a Nobel-díjas kutató, Karl Landsteiner. Neki köszönhetjük a vércsoportok felfedezését, illetve a vércsoport meghatározási rendszer kidolgozását, amik nélkül a vérátömlesztés ma nem lehetne a mindennapi orvosi kezelés része.

A WHO, a Vöröskereszt és a Véradók Szervezetének Szövetsége a munkássága előtti tisztelgésből választotta ezt a napot a Véradók Világnapjának, melynek 2013-ban a mottója: „A véradók hősök”.

Ha többet akar tudni a véradásról, kattintson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik