Élet-Stílus

Szúnyogszörnyek inváziója: ideje felkészülni!

Támadás várható, nehéz lesz megúszni, és jó, ha telepakoljuk a hűtőszekrényt.

„Basszus!” Mostanában nagyjából kétpercenként hangzik el ez a nem túl szép, ám még annál is kevésbé hasznos káromkodásféle a Duna közelében, a szabadban. És most nem az árvízről van szó – csak közvetetten –, hanem a szúnyogokról.

A rengeteg eső, a nedves levegő és az áradó Duna vízhozama felturbózta, felturbózza a vérszívók számát. Ha az ember kiteszi a lábát otthonról, ne adj isten, elmegy a gátra segíteni, vagy csak épp kutyát sétáltatni, ezek a dögök rögtön rátámadnak. Pedig még nincs is itt az igazi invázió.

Az csak most jön.

Fontos védekezni a mutáns szúnyogember ellen is

Mikrobiológus szakértők szerint a víz visszahúzódása után két héttel lehet számítani a vérszívók tömeges megjelenésére, a csípőszúnyogok kifejlődése ugyanis 10-14 napot vesz igénybe. Még a hőmérséklet sem tudja majd visszatartani őket, nagy valószínűséggel az összes árvíz sújtotta területet érinteni fogja az invázió.

A helyzetet súlyosbítja, hogy mivel a szúnyoglárvák szélsőséges esetekben akár egy évtizedet is túlélhetnek, esélyes, hogy néhány „túlélő” közülük aktivizálódni fog, mert az árhullám miatt vizet kapott.

Kedden egyébként a szúnyogirtást is központosították: kormányülésen döntöttek, hogy a szúnyogirtási teendőket a jövőben a Bakondi-féle Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányítja. A hivatalosan gyérítésnek hívott irtásra idén a tavalyi összeg dupláját, 150 millió forintot különített el az állam.

Fokhagymával, tűzzel, cigivel a szúnyogok ellen

Az internetet böngészve kiderült, a legrégebbi, így a legközismertebb házi irtóeszköz a spray. Kedvelt megoldás a füstölő spirál is, de léteznek olyan készülékek, melyeket a konnektorba kell csatlakoztatni. Utóbbiakkal azonban vigyázni kell ott, ahol kisgyerek vagy asztmás van a családban, mert a szagtalan szerek náluk allergiás reakciókat is okozhatnak.
Régi tapasztalat, hogy az erős dohányosokat a szúnyogok kevésbé kedvelik. A vérszívók ugyancsak kerülik azokat, akik jelentősebb mennyiségű nyers fokhagymát fogyasztanak.

A tábortűz füstje is hatásos, sőt egy marék nedves szénával még nagyobb füstöt is előidézhetünk.

Sokan a B-vitaminra is esküsznek, szerintük egy szem tablettának köszönhetően a bőr felszínén képződő illatburok fél napra távol tartja a szúnyogokat.

Népi hagyomány szerint elmenekülnek a szúnyogok, ha kis tálkában ecetet vagy gesztenye- és diófalevél-főzetet teszünk a szobába. Ennél is hatékonyabb, ha porrá tört szegfűszeget vagy szegfűszeggel megtűzdelt, pálinkával meglocsolt fél citromokat rakunk az éjjeliszekrényre.

Érdekes tény:

A szúnyoghímek csak néhány napig élnek. Párosodás után elpusztulnak.

Megcsípték? Túrjon bele a frizsiderbe!

A Szimpatika gyűjtése szerint a krémeken, gyógyszereken, homeopátiás cuccokon felül, a viszketést enyhíti a frissen összezúzott petrezselyemlevél, de a vöröshagyma leve is jó.

Túróból készült borogatással is lehet enyhíteni a viszketést: tüll- vagy gézdarabba tekerve kell a sajgó felületre helyezni. Ha nincs túró, jó a krumpli is: karikára vágva lehet a beteg felületet hűsíteni.

Nagyon jó házi gyógymód az is, ha enyhe ecetes vízzel lemossuk a csípést, legjobb az almaecet erre a célra. Ecetes borogatást is tehetünk a bőrre.

Több gyógynövény is pályázhat a nyár legjobb szúnyogcsípés-irritációt megszüntető címre: a körömvirág szúnyogcsípésre kenőcs formában használandó, a vörös duzzanatokat hatásosan kezelhetjük kakukkfűtinktúrával, de frissen préselt zsályalevet is próbálhatunk.

A szúnyogcsípésre kiváló orvosság állítólag a banánhéj. Egyszerűen meg kell pucolni egy banánt, és rá kell borítani a héját a csípés helyére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik