Élet-Stílus

Mediterrán konyha helyett északi ételek?

Segíthetnek a szívbetegségek megelőzésében.

 

Éveken át az olívaolajban és zöldségekben gazdag mediterrán étrendet tartották az egészség és a hosszú élet titkának. A legújabb kutatás szerint azonban a skandináv országok konyhája még ennél is egészségesebb lehet.

A kutatók kimutatták, hogy a hagyományos dán ételeken alapuló étrend jelentős mértékben csökkenti a szívbetegség kockázatát. Az északi konyha rengeteg bogyófélét, halat és vadhúst tartalmaz, amelyek nagy mennyiségben állnak rendelkezésre a hidegebb északi éghajlaton.

Matti Uusitupa, a Kelet-Finnországi Egyetem professzora így vélekedett: “A Dél-Európában fogyasztott mediterrán étrendet hosszú ideje összefüggésbe hozzák az egészségesebb életmóddal és a szív-érrendszeri megbetegedések, bizonyos daganattípusok és a 2-es típusú diabétesz megelőzésével. A mediterrán étrendet azonban a táplálkozási minták megváltoztatásának nehézsége, az ízléssel kapcsolatos kulturális különbségek és a különböző élelmiszerek korlátozott hozzáférése miatt a nyugati világ egyes részein nem könnyű elfogadni. Éppen ezért a mediterrán étrend alternatívájaként ezeken a helyeken a hasonlóan egészséges regionális északi étrendet népszerűsítik.”

Szeretne még többet megtudni? Kattintson!

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik