Élet-Stílus

Amikor a szív beteg

Áttekintés a szívbetegségektől az infarktustól a sportolók hirtelen haláláig.

A szívdobbanás jelenti az életet, így a keringés központi szervére különösen vigyáznunk kell. Vannak betegségek, amelyek ellen nem tehetünk, ám a többséget meg lehet előzni, ha egészségesen élünk, sokat mozgunk és odafigyelünk az étkezésre, valamint kerüljük a káros szenvedélyeket. A szívbetegség kialakulásának lehet genetikus oka (primer), vagy másodlagos következménye például fertőzésnek, vegyszernek, vagy a stressznek.

Ha nem zár jól a billentyű

A szívbetegség lehet szervi, vagy funkcionális. Szervi problémák a billentyűk betegségei, mint az aortaszűkület, vagy a kéthegyű billentyű elégtelensége és szűkülete. Ezek a betegségek lehetnek veleszületettek, amelyek régen egyet jelentettek a rövid élettel, ma már azonban a megfelelő szívműtét után magas életkort lehet megélni. A szerzett billentyűbetegségeket osztályozni lehet aszerint, hogy billentyű eredetű, vagy működésbeli elváltozásról van szó.

Az első esetben tényleges elváltozás van a billentyűkön, a működésbeli billentyűhibák esetében a szív méretének változása kapcsán, az egyébként ép billentyű nem képes feladatát ellátni. A szervi (organikus) billentyűhibák kialakulása során legtöbbször valamilyen gyulladás (szívbelhártya, vagy szívizom eredetű) okozza a későbbi alaki torzulást. Idős korban ugyanúgy, mint az ereknél, a billentyűkön is láthatunk meszes felrakódásokat, amelyek kezdetben csak a billentyű merevségét, később szűkületét, vagy elégtelenségét, illetve, akár mindkettőt egyszerre eredményezhetik.

A szívizom betegségei

A szervi szívbetegségek másik csoportját a szívizom betegségei alkotják. Ilyen a – Magyarországon nagyon gyakori – dilatatív kardiomiopátia, melynek hátterében általában koszorúér-betegség vagy éveken át tartó, nagymennyiségű alkoholfogyasztás áll, de okozhatja terhesség is.

Szeretne még többet megtudni, kattintson!

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik