Élet-Stílus

Nem magától értetődő az anyai szeretet

Negyedik alkalommal osztották ki a Terézanyu díjakat.

Összesen nyolc nő vehetett át díjat a Richter Terézanyu pályázatának eredményhirdetésén. Az anya-lánya téma tabukat döntött és könnyeket fakasztott, ám tanulsága volt, hogy a bennünk élő gyermek megérteni és megbocsátani szeretne.

Idén negyedik alkalommal adták át a Rácz Zsuzsa írónő által alapított és a Richter Gedeon gyógyszercég által támogatott Terézanyu díjakat. Az idei versenyre összesen 378 pályázat érkezett Magyarország 165 településéről, de Németországból és Romániából is küldtek műveket. A legfiatalabb pályázó 13, a legidősebb 81 éves. Az írásokat nyolctagú zsűri értékelte, köztük Dobó Kata színművésznő, Almási Kitti klinikai szakpszichológus és Akovács Éva, a Nők Lapja Psziché főszerkesztője.

Anya-lánya kapcsolat: súlyos téma

A 2013-as, nőknek szóló novellapályázat témája az anya-lánya kapcsolat volt, és mint Rácz Zsuzsa kifejtette, különösen nehéz volt az idei írásokat olvasni. “Arról beszélnek, amiről hallgatunk, pedig fáj” – fogalmazott, hozzátéve, hogy köszöni a bizalmat a pályázóktól, akik képesek voltak olyan tabukról írni, mint az alkoholizmus vagy a bántalmazás. Az ilyen témák ihlették az idén először átadott, úgynevezett Csendtörő különdíjat. Az írónő kiemelte: a pályázat célja, hogy párbeszédet kezdeményezzenek. Hangsúlyos téma volt az írásokban az anyai szeretet hiánya, amelyből kiderült, az anyai szeretet nem magától értetődő.

Ám Rácz Zsuzsa szerint egy közös volt a művekben: nem vádbeszédeket írtak, hanem megérteni és tanulni akartak, hogyan lehet másképp, jobban csinálni. Nagy tanulság volt, hogy a gyerekkori traumákból is föl lehet állni, a saját sorsunkat irányítani tudjuk és ezt a tudást gyermekeinknek is átadhatjuk.

Mint Beke Zsuzsa, a Richter Nyrt. kommunikációs vezetője hangsúlyozta: cégüknek fontosak a nők, nekik forgalmaznak készítményeket – például nemrég dobtak piacra egy új, originális készítményt a méhmióma kezelésére -, de a társadalmi felelősségvállalás is fontos számukra, ezért álltak eddig is a program mögé.

Ha kíváncsi a nyertesek névsorára, kattintson ide!

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik