Élet-Stílus

Orgazmust okozhat a szülés

A furcsa jelenségért állítólag a szerelemhormon felelős.



Az oxitocin nevű, a köztudatban csak szerelemhormonként ismert vegyület – bármilyen furcsa – nem csak akkor termelődik, amikor épp a hetedik mennyországban járunk (hogy csak néhány példát mondjunk: szex vagy csokievés közben), hanem akkor is, amikor valami fáj.

Így szülés közben is, ami egyáltalán nem véletlen egybeesés. A faj fennmaradása szempontjából fontos tényező a hormon jelenléte, ez nyomja el ugyanis a szülés közben érzett fájdalmat annyira, hogy a nők következő alkalommal is bele merjenek vágni. Néhány kivételesen szerencsés nő esetében azonban akkora mennyiségben termelődik, hogy ők szülés közben a fájdalom mellett valami egészen mást is éreznek. Orgazmust.

De nem csak a hormon okozhat szexuális izgalmat – állítja a francia pszichológus, Thierry Postel, aki szülészek elmondásából arra következtetett, hogy a szülőcsatornán keresztülhaladó gyermek is kiválthatja az érzést. „Pontosan azon az útvonalon érkezik, ahol korábban valami bement” – mondja a szakember, aki szerint helytelen, hogy a nők, akik orgazmust élnek át, titkolják ezt csak azért,mert az általános elvárás az, hogy a szülés fájjon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik