Élet-Stílus

Elkészült a lábgombatérkép

Akinek volt már gombás megbetegedése, tudja: a lábon vannak bizonyos részek, amelyeket ezek a kórokozók „szeretnek".

A Nature című szakfolyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmányhoz 10 egészséges önként jelentkező bőréről vettek mintát. Az eredmények minden eddiginél szélesebb körű, mélyebb ismeretekkel szolgálnak az emberi test gombaflórájával kapcsolatban – fogalmazott dr. David Relman, a Stanford Egyetem Orvosi Karának professzora, aki nem vett részt az értekezés elkészítésében.

Kiderült, hogy a legváltozatosabb gombatelepek a sarok környékén, a lábujjak mellett, valamint a lábujjak között találhatóak. Ez nem meglepő annak fényében, hogy ezeken a helyeken jelentkezik a legtöbb gombás fertőzés – mondta a kutatóként közreműködő Julie Segre, az Egyesült Államok Nemzeti Humán Genomkutató Intézetének munkatársa.

A körömgomba és az atlétaláb mellett számos másféle gombás fertőzés is létezik, amelyek a test bármely részét, akár a fejbőrt is érinthetik.

Egyelőre nem tisztázott, hogy a lábak miért számítanak kiemelten veszélyeztetett területnek, de Segre szerint a hőmérséklet és a környezeti hatásoknak való kitettség is szerepet játszhat ebben.

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik