Élet-Stílus

Kövér vagyok? Megmondják a számok!

A valódi elhízás nem ott kezdődik, hogy egy kiadós ebéd után szűknek érezzük a nadrágunkat.

Van, aki egy-két kiló túlsúllyal is kövérnek gondolja magát, míg mások öt-tíz kiló súlyfelesleggel is jól érzik magukat a bőrükben. Ez a kettősség is azt mutatja, mennyire nehezen nézünk szembe a tényekkel, ha a súlyunkról van szó. Érdemesebb inkább a számokban, adatokban és kutatásokban bízni, főként mivel az egészségünkről van szó. Ám ahány forrás, annyi különféle meghatározás található az elhízásra. Vajon mit használnak a táplálkozási szakértők és az orvosok a kövérség diagnózisának felállítására?

Az ideális testsúly

Biztos Ön is hallotta már azt az egyszerű módszert, amellyel könnyen meghatározható, van-e súlyfeleslege. A képlet szerint a centiméterben mért magasságból le kell vonni százat, majd a kapott értékből férfiak esetén még tíz, hölgyeknél tizenöt százalékot. A végeredmény nem más, mint az úgynevezett ideális testsúly, ha az aktuális súlya ennél magasabb, már meg is van, mennyit kell fogynia. Nézzük is egy példán keresztül: képzeletbeli alanyunk 165 cm magas hölgy, ideális testsúlya tehát (165-100) x 0,85, azaz pontosan 55,3 kg. De vajon tényleg ilyen egyszerű lenne?

Nos nem, bár a képlet valós, és a szakemberek is használják. A szakemberek által „módosított Broca-indexnek” hívott szám valóban megadja az ideális testsúlyt, ám az elhízás mérésére csak nagyon durván alkalmas. Nem veszi ugyanis figyelembe azt a tényt, hogy nem mindenki egyforma alkat. Bár a nevében szereplő „módosított” jelzőt a férfi-női nem megkülönböztetésével érdemelte ki, ettől még elég elnagyolt, bár bizonyos esetekben jól használható. Akár soványságról, akár elhízásról beszéljünk ugyanis, ezzel a képlettel számolják ki, hány kilogrammnak is kell lennünk pontosak. Sőt, egyes gyógyszerek adagolásánál is használják a szakemberek.

Ha kíváncsi, mit tehet az ideális testsúlyért, kattintson ide!

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik