Élet-Stílus

Ezért szedik a nők a fogamzásgátlót

Az életkor és az élethelyzet nagyban befolyásolja, miért a tablettát választják.

Nemrégiben egy nagyszabású kutatás igyekezett választ találni arra a kérdésre, hogy az európai nőknek milyen a szexuális viselkedése, aktivitása, milyen módszerrel kerülik el a nem kívánt terhességet, és mennyiben segítik az életüket a modern fogamzásgátló eljárások. Dr. David Cibula kérdéssorát tizennégy országban, közel tizenkétezer, fogamzóképes korban lévő, vagyis 15-49 év közötti nőnek tették fel személyes megkeresés és internetes interjú formájában. A felmérés a vártnál több érdekességre derített fényt.

Az olasz nők aktívabbak?

A szexuális aktivitásról sok tévhit kering, bizonyos országokbeli nőket és férfiakat legendák öveznek. Nos, a kutatás – amelynek során megpróbálták az egyes korosztályokhoz tartozókat arányos számban megszólaltatni – azt az eredményt hozta, hogy a legnagyobb szexuális aktivitást az olasz nők mutatják, őket követik kis különbséggel a csehek és az oroszok. E három ország megkérdezett asszonyainak többsége ugyanis úgy nyilatkozott, hogy hetente többször is, de egyszer mindenképpen van szexuális együttléte. Úgy tűnik, a németek, valamint a balti és a skandináv országokbeli nők hűvösebbek, hiszen náluk jóval kisebb volt az aránya a heti többszörös gyakoriságnak, és sokkal többen mondták azt, hogy csak havonta egyszer vagy még ritkábban, alkalmilag van szexuális kapcsolatuk.

Miért döntött a tabletta mellett?

Kíváncsiak voltak a kutatók arra is, miért éppen a hormonális tablettákat választják a legtöbben fogamzásgátló módszerül. A megbízhatóság az első számú kulcsszó, majd rögtön utána a kényelem, a praktikum következik. Sokan állítják, hogy a tabletta pozitív hatással van fizikai közérzetükre: rendezi menstruációs ciklusukat azzal, hogy csökkenti a vérzés időtartamát és mennyiségét, pontosabbá, kiszámíthatóvá teszi a ciklust, megszünteti, legalábbis jelentősen csökkenti a menzesz előtti napok (PMS) kellemetlenségeit, és a klimax előtt állók hőhullámait is. Még érdekesebb, hogy a válaszolók nagy része (79 százalék!) úgy tapasztalja, hogy a tablettaszedés lelkileg is igen jó hatással van rájuk: nagyobb aktivitást mutatnak és vidámabban, nyugodtabban, felszabadultabban élik meg a szexuális együttléteiket a hormonális fogamzásgátló védelmében. A tanulmány úgy fogalmaz, hogy a tablettával védekező nők általában ambiciózusabbak, magabiztosabbak, függetlenebbek, sikeresebbek és aktívabbak korosztályuk többi tagjainál – legalábbis ilyennek érzik magukat…

Ők úgy érzik, hogy az általa nyújtott biztonságnak, a kényelemnek köszönhetően még a libidójukra is pozitív hatással van a tabletta. Mindenesetre a tablettaszedők körében a felmérés szerint valóban magasabb a nemi aktus gyakorisága: 41 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy hetente többször is sor kerül rá, 17 százalék legalább hetente, 15 százalékuk pedig havonta többször él szexuális életet a párjával.

Szeretné tudni, hogy melyik a legnépszerűbb tabletta? Kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik