Élet-Stílus

Betegségtől óv a szülés

szülés (születés, újszülött)
szülés (születés, újszülött)

Gondolta volna, hogy a gyerekvállalással az egészségéért is sokat tehet?

Meddőséget, bélelzáródást és veseelégtelenséget is okozhat az endometriózis. Dr. Fülöp István specialista szerint a megelőzésben és a műtét utáni kezelésben is a legjobb megoldás a terhesség és a szülés.

Mi is pontosan az endometriózis?

Az endometriózis komplex, sok nőgyógyászati nehézséget produkáló betegség. A méh nyálkahártyáját latinul endometriumnak hívják; ha ez nem a méh üregében van, hanem bárhol máshol, azt endometriózisnak hívjuk.

Mit jelent ez a „bárhol máshol”?

Leggyakrabban a méh izomállományát jelenti, de előfordulhat a petefészekben, a hashártyán, a petevezetékek külső és belső részén, a húgyhólyag környékén, a vesevezetéken, a beleken, a belek környékén, de nemritkán a hüvely és a végbél között is. Utóbbi okozza a legsúlyosabb tüneteket.

Mi az oka, hogy eddig viszonylag keveset hallottunk az endometriózisról?

Ez egy régi betegség, de sokáig keveset foglalkoztak vele, keveset tudtunk róla, pedig sok nő életét befolyásolja. Az ismert eredetű női oldalú meddőségek negyedénél például endometriózis állhat a háttérben. Fontos tudni, hogy nem feltétlenül egyenesen arányos a stádium az okozott tünetekkel vagy az okozott meddőséggel. Sok nőnek van endometriózisa úgy, hogy soha nem okoz neki tüneteket.

Kíváncsi, mik a betegség tünetei? Nézze meg itt!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik