Élet-Stílus

Leheletteszttel sokkolják a kismamákat

kismama (terhes )
kismama (terhes )

A terhesség alatt dohányzókat szeretnék lebuktatni.

Fejlődési rendellenességek, kis súllyal született babák és koraszülés: csupán néhány azok közül a komplikációk közül, melyet a terhesség alatti dohányzás számlájára írnak az orvosok. Sajnos sok az olyan kismama, aki a terhessége idejére, ennek tudatában sem képes félretenni szenvedélyét.

Nagy-Britanniában ezért radikális lépésre szánta el magát az ottani nemzeti egészségbiztosítási szervezet (NHS). Kötelezné ugyanis a kismamákat, hogy a terhesség alatti kötelező vizsgálatok mellett időről időre teszteltessék a vérükben lévő széndioxid mennyiségét is. Mindezt leheletteszttel. Önkéntes alapon. Azt, aki megbukik, leszoktató csoportokba küldik.

Annak ellenére, hogy a vizsgálatok önkéntes alapon működnének, a szigetországban az intézkedés hírére azonnal kitört a felháborodás. Meglepő módon nem csak a kismamák, de a vizsgálatokat majdan végző nőgyógyászok is háborognak. Szerintük egy ilyen jellegű teszt súlyosan rombolja az amúgy is törékeny nő-orvos viszonyt.

Ellie Lee, a kenti egyetem professzora szerint felháborító lenne, ha tesztet dugnának a nők orra alá. A szakember szerint, ha egy terhes és dohányos nő magától kér az orvosától segítséget a leszokáshoz, az rendben van. Ám az már nem, hogy a nőgyógyász írja elő betegének, hogy mit csinálhat, és mit nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik