Élet-Stílus

Van megoldás a családon belüli erőszakra

csaladon-beluli-eroszak(960x640)(8).jpg (erőszak)
csaladon-beluli-eroszak(960x640)(8).jpg (erőszak)

Amikor nem csak pofon csattan - a bántalmazás lélektanát boncolgatja regényében Rados Virág.

Szerelemnek indult, ám egy pokoli házasság lett belőle, amely lelkileg és fizikailag is kikészítette Kárpáti Annát. Öt évébe telt, hogy összeszedje a bátorságát, és kilépjen a kapcsolatból, amelyben egyre-másra csak megaláztatások és ütések érték. A válás után azonban még egyáltalán nem jött el a megváltás a magyar-orosz szakos tanárnő számára: pszichológusra volt szüksége, hogy tovább tudjon lépni a rossz emlékű házasságból, és jó egy évébe telt, mire visszatalált önmagához, készen állva egy boldogabb kapcsolatra, amely – egy teljesen véletlen folytán – el is jött a számára.

Kárpáti Anna története – melyet Rados Virág a Bántalmazó házasság című könyvében vetett papírra – ugyan fikció, ám a téma korántsem ismeretlen Magyarországon. Sőt nagyon is aktuális. A statisztikai adatok szerint hazánkban minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak valamilyen formája (akár fizikai, akár lelki bántalmazás). „Éreztem, hogy a bántalmazás, a családon belüli erőszak témája benne van a levegőben. A valóság igazolta megérzésemet: miután 2012 augusztusában elküldtem a kéziratot a kiadónak, szeptemberben már jött a tüntetés (Tüntetés a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi tényállásáért – 2012. szeptember 12-én – szerk.)” – nyilatkozta a Hír24-nek az írónő.

Felhívja a figyelmet

Elmondása szerint ez a könyve is szorosan összefügg első két regényével (Bipoláris /2011/, A visszakapott élet /2012./), hiszen mindhárom mű egy-egy sajátos válságot mutat be. „A Bipolárisban a mentális betegséggel, A visszakapott életben a testi kórral küzd meg főhős, a Bántalmazó házasságban pedig az életét mérgező kapcsolattal. Tehát mindegyik esetben a személyiség mozgósítja lelkierejét a győzelem érdekében. Nagyon fontos, hogy ehhez mindig keres és talál szövetségest” – jegyzi meg Rados Virág.

Az írónő dedikál a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon – Fotó: Rados Virág szerzői oldala/Facebook

Bár az első két regénye valóban vele történt eseményeket dolgoz fel, a Bántalmazó házasságnál íróként azonban már új kihívást keresett, még pedig a harmadik személy nézőpontját. „Mindemellett pedig én így tudom felemelni a szavamat a gyengébbek védelmében, valamint a bántalmazás, az erőszak és az elnyomás ellen” – teszi hozzá.

Lélektani regény

Kényes téma a családon belüli erőszak, az elszenvedői félnek beszélni róla, mentegetik a bántalmazót vagy éppenséggel házastársuk bosszújától rettegve félnek meglépni azt a végső lépést, amire Anna rászánja magát. Sőt az erőszak nem mindig fizikai bántalmazás formájában testesül meg. A lelki terror, a pszichikai kínzások, a szóbeli bántalmazások ugyancsak mély nyomokat hagynak az elszenvedőben annak ellenére, hogy nem törnek csontok, nem folyik vér.

Rados Virág nemcsak több – bántalmazást elszenvedő – ismerőse, barátnője sztorijából építkezett, hanem pszichológussal is beszélt, valamint számos lélektani témájú, tudományos ismeretterjesztő könyvet is olvasott erről a témáról. „A Bántalmazó házasság lélektani regény, a hangsúlyt az érzelmekre helyeztem. Azt akartam bemutatni, mit él át egy évekig bántalmazott nő, mi játszódik le benne, és milyen változás megy végbe a lelkében, aminek hatására felszámolja a kapcsolatot” – magyarázta lapunknak.

A könyv megjelenése óta folyamatosan kapja a visszajelzéseket, s nem csak a bántalmazást elszenvedettektől. Mint megtudta, egy válófélben lévő, bántalmazott asszonyt olyan mélyen megérintett a könyv, hogy sok helyen sírva fakadt. Több hölgy szintén azzal kereste meg, mintha csak az ő életüket írta volna meg. „Sőt olyan nőnek és férfinak is tetszett a regény, akiknek nincsenek ilyen tapasztalataik. Egy fiatal lánytól például a következő visszajelzést kaptam: „Regény mellett párkapcsolati és önismereti kézikönyv is lehetne. Letehetetlen!” Ez nagyon jólesett” – árulta el a szerző, aki hamarosan egy újabb kötettel rukkol elő.

Télen mindhárom regénye sikerlistás lett – Fotó: Rados Virág szerzői oldala/Facebook

Út a boldogsághoz

A családon belüli erőszak témája után Rados Virág új vizekre evezett: immár negyedik könyvében a boldogságkeresés témáját járja körül. Az idei Ünnepi Könyvhétre megjelenő, In flagranti című novellaregényében a történetek egymásra épülnek, a szereplők pedig stafétaszerűen következnek, azaz az előző novella mellékszereplője mindig a következő központi karaktere.

„Ez egy könnyed hangvételű könyv, tele vicces, olykor megható fordulatokkal. Különböző partnerkapcsolati történeteket, szituációkat mutatok be; majdnem mindegyiknek az alapja saját tapasztalat a korábbi, szingli életszakaszomból” – magyarázza. Mint mondja, a regény azt a kérdést teszi fel, hogyan ágyazunk meg mi magunk a csalódásainknak, miért választunk rosszul, és miért tud ez gyakran annyira komikus lenni. A végén persze, ahogy eddigi munkáiban is, felcsillan a boldogsághoz vezető út.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik