Élet-Stílus

Rákot okozhat az orális szex

A HPV – úgy tűnik – nem csak a nőknek okoz fejtörést, de a férfiaknak is.

Uraim, azt kell mondanunk, rossz hírünk van: az ausztrál NSW Egyetem kutatói összefüggést találtak az orális szex és a nyelőcsőrák között. Még rosszabb, hogy ez elsősorban nem a nőket fenyegeti, hanem a férfiakat.

Most biztos azt kérdezik magukban, hogy „mi van?” és arra jutnak, hogy „ezek az ausztrálok megőrültek”. Pedig az már régóta köztudott, hogy a humán papillomavírus, vagyis közismertebb nevén a HPV igenis okozhat rákos megbetegedést. Az orvosok például biztosak benne, hogy ez a vírus felel a méhnyakrákos megbetegedések jelentős részéért.

A HPV azonban úgy tűnik, nem csak a nőket szemelte ki, hanem a férfiakat is. Náluk a kutatók szerint a nyelőcsőben okozhat rákos elváltozást. És, hogy ezt mégis mi bizonyítja? Az erre vonatkozó kutatást vezető Rajendra professzor és csapata a nyelőcsőrákban szenvedő férfiak jelentős részénél talált HPV-vírust a nyelőcső szöveteiben.

Ez persze még nem ok-okozati összefüggés, arra azonban elég, hogy jövőben alaposabb vizsgálatnak vessék alá a HPV-t és annak hatását az emberi szervezetre.

Ó, és mégis hogy jön ide az orális szex? Nos, a HPV-fertőzés az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, ami a nyálkahártyák érintkezésével terjed…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik