Élet-Stílus

Hamis gyógyszer miatt halt bele a maláriába

Petícióval próbálják útját állni a hamis gyógyszereknek.

Minden ötödik percben meghal egy gyermek malária elleni hamisított gyógyszerekkel való kezelés következményeként – ezzel a mondattal hívja fel a figyelmet a gyógyszerhamisítás súlyosságára a Dutch Malaria Foundation új kampányában.

Az alapítvány az ötéves Juma nevű afrikai kisfiú történetével próbálja felhívni a figyelmet a malária elleni gyógyszerek hamisításának súlyosságára. A belázasodott Jumát édesanyja orvoshoz vitte, aki megállapította, hogy a kisfiú maláriás. Az anya kevéske pénzét a gyermek orvosságára költötte, ám hiába követte az adagolásnál az orvos utasításait, a gyermek egyre rosszabbul lett, és végül belehalt a betegségbe – a gyógyszernek kinéző tabletták ugyanis nem tartalmaztak hatóanyagot, csak krétaport.

Az alapítvány petíciót indított a hamisítványok gyártása ellen. „Felszólítjuk India és Kína kormányát, hogy állítsa meg azokat a bűnözőket, akik malária elleni hamisított gyógyszereket gyártanak és exportálnak Afrikába. Az Afrikában eladott malária elleni gyógyszerek egyharmada hamisítvány. A malária elleni hamisított gyógyszerek több száz ártatlan gyermeket ölnek meg naponta” – ezekkel a sorokkal kezdődik a malária elleni harcban elkötelezett Dutch Malaria Foundation által közzétett Juma-petíció, amely az érintett gyógyszerek hamisítása elleni fellépés fokozását követeli.

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik