Élet-Stílus

Áramütés, edzés közben?

E-fit (E-fit)
E-fit (E-fit)
Sz. Zsuzsanna, aki azt állítja, egy E-fit gép tette tönkre az életét, lassan egy éve keresi az igazát.

Az eset még tavaly júniusban történt. Sz. Zsuzsanna egy budapesti sportcentrumban próbálta ki az újdonságnak számító E-fit gépet, ami megerőltetés nélkül ígér csodás alakot néhány húszperces edzésért cserébe. Már a hatodik alkalommal járt az edzőteremben, amikor a baleset megtörtént.

Zsuzsanna lapunknak elmondta: az edzés közben áramütést érzett. A kapaszkodót fogva kifordult mindkét csuklója, megmerevedtek az izmai, valószínűleg ekkor ugrott ki mindkét válla.

„A baleset után egy napot kórházban töltöttem, majd szóban megegyeztünk abban, hogy én nem teszek feljelentést, ellenben a teremtulajdonos és a gép gyártója megtérítik minden, a balesettel felmerülő káromat – táppénz miatt elmaradt munkabér, orvos- és gyógyszerköltségek –, illetve a cég ígéretet tett arra, hogy bejuttat a Sportkórházba különböző vizsgálatokra, CT, MRI, ultrahang stb.”

Fotók: Hír24

Egészségkárosodás

Zsuzsanna azt állítja, maradandó egészségkárosodást szenvedett, amit orvosi leletekkel is alá tud támasztani. Az ingyenes kivizsgálás lehetőségét, úgy véli, csak azért kapta, mert a szóban forgó kórház ergometriai laborjában épp élettani hatásvizsgálatokat végeztek.

Az ígért vizsgálatok azonban mégsem készültek el, mert Zsuzsanna szerint az orvosok nem találták azt szükségesnek. A nő revizorként dolgozik. A baleset óta állandó fájdalmakkal küszködik, gyógyfürdőbe jár, szteroidos injekciókat kap és vállspecialista kezeli. A gép gyártója háromhavi költségét, 200 ezer forintot térített meg Zsuzsannának. Tovább nem volt hajlandó fizetni, mert szerinte már meg kellett volna gyógyulnia. A dolog odáig fajult, hogy már a felelősségüket sem ismerik el.  Azóta nyolc hónap telt el, és az anyagi kár meghaladja a 800 ezer forintot, mivel magánorvos kezeli, a közegészségügyben jellemző több hónapos várakozási idő miatt.

„Arra sem vagyok képes, hogy a heti öt napot ledolgozzam, pedig csak 32 éves vagyok. A hét hónapos táppénz után ráadásul a fizetésemet is lecsökkentették. Az orvosom azt mondta, hogy később még rosszabb lehet. Úgy jellemezte a vállamat, hogy olyan, mint amikor a pingponglabda benyomódik, így a jövőben előfordulhat, hogy mindkét felkarcsontfejbe protézist kell majd beültetni.”

Sz. Zsuzsanna még októberben feljelentést tett a rendőrségen a szóbeli megegyezés megszegése miatt, ahol jelezte polgárjogi igényét is (vagyoni és nem vagyoni kártérítés). A nyomozás jelenleg is zajlik.

Fogyasztóvédelem

Annak érdekében, hogy kiderüljön, mi okozta az áramütést, az érintett a fogyasztóvédelmet is megkérte az E-fit gép bevizsgálására.

Budapest Főváros Kormányhivatalának Fogyasztóvédelmi Felügyelősége kérdésünkre megerősítette, hogy érkezett hozzájuk bejelentés az adott termékkel kapcsolatban. Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője elmondta: amíg nem zárul le a vizsgálat, nem tudnak a termékről nyilatkozni. Az azonban kiderült, hogy eddig csak ez az egy bejelentés érkezett hozzájuk az E-fit gépekkel kapcsolatban.

A hatóság bekérte a gyártó cégtől a szükséges dokumentumokat, vizsgálják a termék biztonságosságát. Ha kiderül, hogy a gép veszélyezteti az egészséget, akkor akár be is tilthatják annak forgalmazását.

Megszólal a gyártó cég

Papp János, az E-fit gépet gyártó cég ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, tudnak az esetről. Két hete járt náluk a fogyasztóvédelem és mindent rendben talált. Tudomása szerint Sz. Zsuzsanna nemcsak a fogyasztóvédelemnél, hanem más szerveknél is eljárt vélt sérelmének orvoslása érdekében. „Megalapozatlan eljárása sajnálatos módon már olyan mértéket öltött, amely zaklatásnak is minősíthető.”

Az ügyvezető úgy véli, a sérülést izomgörcs okozhatta. Közel félmillió edzés alatt eddig senkinél nem okoztak balesetet vagy bármilyen egészségügyi problémát a cég által gyártott gépek. A készülék 12 voltról (akkumulátorról vagy adapterről) üzemel, minimális áramerősséggel, ami törpefeszültség, és áramütést nem tud okozni. Nincs arról tudomása, hogy ezek vagy hasonló típusú gépek bármilyen egészségügyi problémát okoztak volna.

„Gondoljon bele, a telefonja sem okoz áramütést, amikor töltőn van, pedig az is adapterről működik.”

Az említett gép azóta is változatlan állapotban, azonos helyszínen üzemel. Az ügyvezető elmondása szerint a rendőrség sem talált semmi arra utaló jelet, hogy a gép okozta a balesetet. Azt feltételezi, Sz. Zsuzsanna valószínűleg lelki gondokkal küzd, és csak a pénz motiválja. Mellesleg motorral távozott az említett edzés után a helyszínről, ami kizárja, hogy azok a fizikai tünetek, amelyekre hivatkozik, ott és akkor jelentkezhettek volna.

Azzal kapcsolatosan, valóban volt-e szóbeli megállapodás a „kártérítés” miatt, Papp János azt nyilatkozta, hogy kárt csak jogellenes magatartással lehet okozni. A jogellenes magatartásnak ok-okozati összefüggésben kell állni a bekövetkezett eredménnyel. Sem az ő cége mint gyártó, sem – meggyőződése szerint – az üzemeltető cég nem követett el jogellenes magatartást, így a kártérítési felelősség fel sem merülhet. A gyártó cég rendelkezik a szükséges tanúsítványokkal, valamint részletes, a gép eredményességét és biztonságosságát igazoló hatástanulmányokkal.

 

Frissítünk! – 2018. 12. 06., 15.45

A Fit-Pro Kft. (az E-Fit márkanév tulajdonosa) vezetője lapunkat arról tájékoztatta, hogy a a rendőrség az ügyben a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette.

E-fit

Az EMS technológia (electro-muscle-stimulation, azaz elektromos izomstimuláció) közvetlenül az izmokhoz juttat elektromos stimulációt, aminek hatására az izmok ugyanúgy összehúzódnak és elernyednek, mintha sportolnánk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik